Katasztrofális bukót hozott össze az aranyguru

Vágólapra másolva!
Fájdalmas volt a május hónap John Paulson aranyalapja számára, ugyanis a guru alapja az előző hónapban 13 százalékos mínuszt halmozott fel. Ráadásul az év elejéhez képest már több mint 50 százalékos veszteséget hozott össze a neves befektető az aranyalapjával, amiben ő maga is tartja a pénzét.
Vágólapra másolva!

Keserves évet tudhat eddig maga mögött az ingatlanpiac összeomlásán dollár milliárdokat kereső John Paulson, akinek az aranyalapja idén 54 százalékos mínuszban jár, ráadásul csak május során 13 százalékkal csökkent a befektetési alap nettó eszközértéke. Az előző héten Paulson jelezte, hogy a jövőben nem tervezi az arany alapjának a teljesítményét közzétenni, mivel szerinte túlzóan sok figyelmet kap.

Ki az a John Paulson?

John Paulson az egyik legsikeresebb hedge fund menedzserének tekinthető, aki 1980-ban kezdte a karrierjét a Boston Consulting Group-nál elemzőként. Azonban nem elégítette ki, hogy vállalatoknak ad tanácsot a befektetésekkel kapcsolatban, ő maga is bele szeretett volna szagolni a Wall Street-en uralkodó pezsgésbe. Később a Bear Stearn vállalatfelvásárlásokkal és összeolvadásokkal foglalkozó részlegénél helyezkedett el, ahonnan a Gruss Partners arbitrázsokkal foglalkozó céghez vezetett az útja.

1994-ben 2 millió dollárból létrehozta saját, Paulson & CO nevű alapját. Vagyonát jellemzően jelzáloglevelek shortolásával alapozta meg, 2007-ben 3,7 milliárd dollárt keresett ezeken a pozícióin, melyeket többen minden idők legnagyobb "trade"-jeinek neveznek. 2011-ben viszont rosszul "sültek el" a befektetései, jelentős összegeket vesztett a Bank of America és a Citigroup részvényein, melyek egy évvel később komoly felülteljesítést mutattak az S&P 500-hoz képest.

Paulson a személyes vagyonának nagy részét aranyba fektette, mely 3,1 milliárd dollárral nőtt 2010 szeptemberétől egy év alatt. Paulson így 11 milliárd dollár felett rendelkezik, amivel a 61.-ik leggazdagabb embernek számít a Forbes listája szerint.



Az arany ugyan csak 5,4 százalékot esett és az aranybányák is csak 3 százalékos mínuszt hoztak össze, ennek ellenére jókora csökkenés látható a guru alapjánál. Leginkább a tőkeáttételes pozíciók miatt jöhetett össze az ekkora bukó.

Paulson alapjai 19 milliárd dollárnyi vagyont kezelnek, aminek csak egy kis részét, nagyjából 2 százalékát teszi ki az arany. Ugyanakkor Paulson saját vagyonának egy szeletét is itt helyezte el.

A Paulson & Co. közleményben emelte ki, hogy továbbra sem gondolkoznak az alap bezárásán a gyenge teljesítmény ellenére. Sőt, mivel hatalmas a felértékelődési potenciál így azt javasolja a befektetőknek, hogy tartsanak ki. A jegybankok pénznyomtatása és az infláció megugrásában még mindig bízik Paulson.

A befektetési társaság továbbá megváltoztatja az aranyalapja nevét PFR Gold Funds-ra, mely a Paulson, Flores és Reade nevek első betűjéből adódik. Utóbbi két szakember az arany befektetésekben specialista a közlemény szerint.

Paulson többi alapja nem teljesít idén ennyire rosszul, 7-28 százalék közötti pluszokra képesek a különböző befektetési alapok.

Arany napi grafikon (dollár/uncia)

Forrás: Origo