Nincs megállás, ismét ütik a német nagybankot

Vágólapra másolva!
Több mint 4 százalékkal esik a Commerzbank, miután vasárnap a Handelsblatt német napilap azt közölte, hogy még ezen a héten sor kerülhet a bank 2,5 milliárd eurós tőkeemelésére, ráadásul a részvényeket akár 35 százalékos diszkonttal is értékesítheti. Habár a társaság nagy erőfeszítéseket tesz azért, hogy sikerüljön újra profitot termelnie, egyelőre ez nem sikerült még neki, és a részvényeseknek az sem tetszik, hogy már négy év az alatt ötödik tőkeemelését hajtja majd végre a pénzintézet, hígítva ezzel az ő részesedésüket.
Vágólapra másolva!

Több mint 4 százalékos zuhanásban van a Commerzbank, miután a Handelsblatt német napilap azt közölte, hogy a második legnagyobb német pénzintézet 2,5 milliárd euró értékben bocsát ki új részvényeket még ezen a héten. A hír nem újdonság ugyanis már korábban is lehetett tudni, hogy tőkeemelésre készül a cég, azonban akkor egy júniusi tranzakcióról szóltak a hírek.

A Handelsblatt viszont azt írta vasárnap, hogy már ezen a héten kedden vagy szerdán sor kerülhet az ügyletre, mivel a bank szeretné kihasználni a kedvező részvénypiaci hangulatot. A részvényeket 35 százalékos diszkonttal értékesíthetik az újság szerint, amely nem hozta nyilvánosságra forrását. A banktól nem kívánták kommentálni az értesüléseket az újság megkeresésére.

Ez a hír komoly nyomást helyezhet a részvényekre, nyilatkozta a Bloombergnek a Landesbank Baden-Württemberg elemzője, aki hozzátette, hogy valószínűleg az árfolyam még nem érte el mélypontját.

A Commerzbank már az ötödik tőkeemelésére készül négy éven belül, hiszen sorozatos pénzügyi problémákkal kell megküzdenie a hitelintézetnek. A részvények már 94 százalékot veszítettek értékükből 2008 szeptembere óta, ami a legnagyobb a pénzügyi szektor cégei közül, ha nem számítjuk az ír és a görög hitelintézeteket.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A tőkeemelésből az Allianz és a német állam részesedését szeretnék visszavásárolni, akik még a pénzügyi krízis során nyújtottak 18,2 milliárd euró értékű mentőövet a banknak. A társaság nagy leépítéseket is végrehajtott, valamint megszabadult veszteséges eszközei egy részétől is. A bank úgy kalkulál, hogy a költségcsökkentő intézkedéseknek 2014 elejétől lehet érezhető hatása.

Múlthét kedden a vártnál kisebb veszteségről számolt be a német bank. A szakértők 153,7 millió eurós veszteséget prognosztizáltak az egy évvel korábbi 355 millió után, míg a tényleges szám 94 millió eurós mínusz lett. A társaság már áprilisban figyelmeztetett, hogy az első negyedévben nem lesz profit, elsősorban a magas végkielégítések miatt. A bank nemrégiben csökkentette kintlévő részvényeinek állományát 5,83 milliárdról 583 millióra, mivel egy 1:10-hez arányú részvényösszevonást hajtott végre.

A Commerzbank árfolyama (Xetra)

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]