A végsőkig elszánta magát Japán

Vágólapra másolva!
Ha folytatódik a csütörtökön kibontakozott masszív korrekció a japán részvény- és egyéb piacokon, a japán kormány és jegybank minden eszközt bevet majd, hogy megfordítsa a trendeket, véli a Morgan Stanley elemzője. A kötvényhozamok hirtelen megugrása ráadásul hatalmas veszteségekkel fenyeget, ami miatt a japán jegybank akár "addiktív" beavatkozásokra szorulhat, amiből nehéz lesz dolga végeztével kihátrálni.
Vágólapra másolva!

A teljes arzenált élesíti a japán kormányzat

Lényegében minden elképzelhető eszközt bevet majd a Bank of Japan, hogy megfékezze a piaci összeomlással is fenyegető korrekciót a japán piacokon - véli a Morgan Stanley elemzője, Takeshi Yamaguchi. Csütörtökön a japán Nikkei index emlékezetes módon több mint 7 százalékot zuhant, a jen elképesztő gyengülése pedig szintén masszív korrekcióba torkollott. Ugyan ma már csapkodó kereskedés után sikerült emelkedéssel zárnia a japán tőzsdének, még mindig fenyeget a tartósabb fordulat. A Morgan Stanley szerint viszont a japán kormány minden erejével ennek elkerülésén lesz.

A japán Nikkei 225 index

"Ugyan a gazdasági miniszter rendkívüli sajtótájékoztatóját nem fogadta igazán pozitívan a piac, de egyértelmű jele volt annak, hogy a kormányzat erőteljesen fókuszál a piaci trendekre, így mind monetáris, mind pedig költségvetési oldalról további stimulus érkezhet" - írja az elemző kommentárjában. Yamaguchi szerint a Bank of Japan az európai LTRO-hoz hasonló, hosszabb lejáratú (2-3 éves), olcsó finanszírozást nyújthat a bankszektornak, részben a kötvénypiaci volatilitás csökkentésének céljával is. Ugyanígy akár ingatlanpiachoz kötödő eszközöket és ETF-eket is vásárlhat a jegybank, hogy további likviditást pumpáljon a piacokra.

Eközben a gyengülő fogyasztói hangulatra reagálva a kormány elhalaszthatja a fogyasztási adó 2014 tavaszára tervezett megemelését, és további költségvetési lazításokat is bevezethet, amelyekkel ismét csökkentheti az esélyét annak, hogy a japán gazdaság ismét visszaessen, és megtorpanjon az eddigi intézkedésekkel megcélzott kilábalás a sokéves (évtizedes) stagnálásból.

Túl gyorsan menekül a tőke a kötvényekből

A tízéves japán kötvény hozama az elmúlt napokban drámai módon megugrott, legalábbis a megelőző évek trendszerű csökkenéséhez képest. Maga a hozam továbbra is rendkívül alacsony, és az emelkedés sem igazán nagyléptékű, ha a magyar hozamokhoz viszonyítjuk, mégis fontos fordulatot jelezhet, hiszen az inflációs várakozások felpörgésére utal az agresszív monetáris élénkítés nyomán.

Másfelől viszont a megugró kötvényhozamok a kimagasló nagyságú japán államadósság révén komoly terhet róhatnak a költségvetésre és főként a jelentős állampapírállománnyal rendelkező bankszektorra, ráadásul alááshatják a japán kormány célját, hogy alacsony, kiszámítható kamatok mellett élénküljön a hitelezés és ezáltal a gazdasági növekedés. A kötvényhozamok megugrása komoly szerepet játszhat a részvénypiaci korrekcióban is.

Bank of Japan elnöke szerint a kötvényhozamok 1 százalékpontos emelkedése a bankszektor saját tőkéjének egyötödét "mosná el", ezért igyekezett pénteki sajtótájékoztatóján biztosítani a piacot, hogy a jegybank mindent meg fog tenni, hogy stabilizálja a kötvénypiacot. A Morgan Stanley másik, kötvénypiaci stratégája szerint viszont ez azzal fenyeget, hogy a piac "rászokik", hogy a jegybank kötvényvásárlásokkal stabilizálja a piacot, akármikor esni kezdenek az árfolyamok.

A szellem kint van a palackból

Meglátásunk szerint a japán helyzet még tartósan ilyen instabil maradhat, drasztikus piaci ralikkal, és még drasztikusabb korrekciókkal, elbizonytalanodással. A japán kormány és jegybank mindent egy lapra feltéve indított offenzívát a gazdaság élénkítésére, nagyságrendekkel nagyobb erőket mozgosítva, mint a korábban már "lufifújásnak" és "veszélyes drognak" minősített amerikai jegybanki beavatkozások.

A mostani kiállás a hozamok alacsonyan tartása mellett lényegében annyit tesz, mintha kijelentette volna a kormány, hogy bármit elkövet, hogy minél nagyobbra fújja a lufit. A buborék kidurranása perszen nem feltétlenül a közeljövőben következik be, és az is könnyen előfordulhat, hogy ez a dupla vagy semmi megközelítés meghozza a kívánt sikert, és sikerül kirángatni a japán gazdaságot az évtizedes gödörből. De biztosan nem egyirányú utca lesz, a volatilitást nehéz lesz ilyen stimulus mellett kordában tartani.