Eladnák a Twittert a tulajdonosok?

Vágólapra másolva!
Megindultak a spekulációk a Twitter esetleges tőzsdei megjelenésével kapcsolatban, miután a társaság a Morgan Stanley bankárját nevezte ki vállalat-fejlesztési divíziójának élére, aki korábban tanácsadóként a Facebook, a LinkedIn, vagy a Zynga tőzsdei bevezetésében is részt vett. Elemzők szerint egyébként a vállalat növekedésében a tőzsdére menetel a természetes soron következő lépés lehetne, hiszen a Twitter már az egyik vezető technológiai társasággá nőtte ki magát.
Vágólapra másolva!

Felfűtötte a várakozásokat egy esetleges tőzsdei megjelenéssel (IPO) kapcsolatban a Twitter azzal, hogy a Morgan Stanley bankárját Cynthia Gaylort vette fel a vállalati fejlesztés üzletágának vezetőjének. A befektetők azért gondolják, hogy a közösségi médiacég a tőzsdére készül, mivel Gaylor dolgozott a Facebook, a LinkedIn és a Zynga tranzakcióin is.

Mi az IPO?

Az angol initial public offering rövidítése, elsődleges tőzsdei kibocsátást jelent. Az IPO az az eljárás, aminek keretében egy zárkörű részvénytársaság részvényei széles körben elérhetővé válnak a tőzsdén keresztül. Általában jegyzési szakasszal kezdődik a folyamat, ahol a kibocsátást szervező befektetési bankok összegyűjtik és összesítik a részvényből vásárolni kívánó befektetők igényeit. A felkínált mennyiség és az ajánlatok alapján kialakuló egyensúlyi ár lesz a jegyzési ár, az IPO-ban résztvevő befektetők ezen az áron kapják meg a részvényeket. A jegyzés lezárultát követően kezdődik meg a tőzsdei kereskedés a részvényekkel, ugyanúgy, mint bármely más, tőzsdére már bevezetett részvénnyel.



A PrivCo elemzőcég szakértője szerint ez egy olyan kinevezés, ami kristálytisztán mutatja, hogy a Twitter IPO-ra készül. Gaylor tapasztalata jól jöhet, ha valóban a tőzsdére készül a cég, de emellett a kapcsolati rendszere és szaktudása segíthet abban is, hogy a legtehetségesebb technológiai embereket vonzza magához a cég, vagy a legjobb társaságokat akvirálja a Twitter. Ugyanis a vállalat a Facebookkal és a Google-lel lényegében ugyanazokért a cégekért harcol, legyen szó akár egy mérnöki csapat, akár egy innovatív termékfejlesztés megszerzéséről.

Sok elemző úgy véli, hogy a tőzsdére menetel lenne a következő megfelelő lépés a társaságtól, amely még 2006-ban egy ígéretes start-up vállalkozásként indult, de azóta már az egyik vezető technológiai vállalattá vált. A cég piaci értéke nagyjából 9 milliárd dollár lehet.

A lépés felbolygatta az állóvizet az amerikai tőzsdén, nemcsak a lehetséges IPO, de a Morgan Stanley-t érintő jelentősége miatt is. A Morgan Stanley csapata uralta ugyanis az elmúlt években a technológiai szektor ügyleteit, amit a tavalyi Facebook tőzsdei megjelenésben végzett tanácsadási tevékenységével tetőzött be. Azonban egy fontos szereplő kiválásával a csapat státusza is meginoghat, ezáltal pedig elvesztheti vezető szerepét a szektorban.

Már az sem tett jót a cég megítélésének, hogy a Morgan Stanley-t még a múlt évben 5 millió dollárra büntette a felügyelet, mert szerintük a bank szakértői befolyásolták az elemzők által a Facebookon végzett értékelési munkát.