Háromszorozta az árfolyamot, majd lelép a vezér

Vágólapra másolva!
Távozik a világ legnagyobb szeszesitalgyártó cégének, a Diageo-nak a vezérigazgatója Paul Walsh, aki 13 évet töltött a társaság élén. Több mint egy évtizedes regnálása alatt a részvényárfolyam háromszorosára emelkedett, ezzel igen komoly értéket teremtve a tulajdonosoknak. Az új vezér Ivan Menezes lesz, aki korábban 8 évig vezette az észak-amerikai divíziót. Nem lesz könnyű dolga Menezesnek, mert az európai bevételek csökkennek és a feltörekvő piaci eladások is a vártnál kisebb mértékben növekednek.
Vágólapra másolva!

13 év után távozik a világ legnagyobb szeszesitalokat gyártó cégnek, a Diageo-nak az éléről, Paul Walsh vezérigazgató. Több mint egy évtizedes regnálása alatt a vállalat részvényárfolyama több mint háromszorosára emelkedett, amivel szép nyereséget teremtett a tulajdonosoknak. Ez idő alatt több felvásárlást is végrehajtott a Diageo, legutóbb India legnagyobb szeszesitalgyártójában, a United Spirits-ben szerzett részesedést. Helyét a jelenleg az operatív működésért felelős Ivan Menezes veszi át. Walsh jövő nyáron megy nyugdíjba, és hogy zökkenőmentesen valósuljon meg az átmenet még 1 évet fog a vállalatnál tölteni.

A Diageo árfolyamának alakulása Paul Walsh regnálása alatt

Forrás: [origo]

Walsh még 1982-ben csatlakozott a vállalathoz, amikor azt még Grand Metropolitannek hívták. A Diageo 1997-ben jött létre a Guinness és a Grand Metropolitan összeolvadásával. Menezes éppen ekkor került a céghez, így ő sem számít újoncnak a társaságnál, az elmúlt 8 évben pedig a cég észak-amerikai divízióját vezette a csoportnak.

Az új vezérnek meg kell majd küzdenie a csökkenő nyugat-európai bevételek miatti lassabb növekedéssel. Április közepén a vállalat az elemzői várakozásoknál rosszabb negyedéves eredményeket tett közzé, amiben nem csak a gyenge európai kereslet, de a vártnál visszafogottabb fejlődő piaci bővülés is szerepet játszott.

Forrás: [origo]

2 százalékos emelkedéssel nyitott a Diageo, azonban ezt követően elfogyott a lendület és a részvények jelenleg 0,1 százalékos csökkenést mutatnak, amivel alulteljesítik a 0,4 százalékot emelkedő FTSE 100 indexet.

A Diageo árfolyama (London)

Forrás: [origo]