Vágólapra másolva!
Behozta lemaradását a japán Nikkei tőzsdeindex, mely hétfőn és pénteken a tokiói tőzsde zárva tartása miatt kimaradt a nagyobb emelkedésekből, ma viszont nagyobb száguldás után közel öt éves csúcsára ugrott. A többi ázsiai piacon viszonylag nyugodtabb kereskedés zajlik, miután hétfőn az európai piacokra is inkább a lecsorgás volt jellemző, és Amerikában is az átlagosnál "lagymatagabb" kereskedés folyt. Fontosabb makroadat nem látott napvilágot az USA-ból, a pénteki kedvező munkaerőpiaci adatok adta lendület viszont kitarthatott a börzéken, így az S&P 500 újabb történelmi csúcsot ütött, de a Nasdaq is 2000 óta nem látott szintekkel "flörtölt". Európában egyelőre nincs határozottabb irány nyitás előtt, és a határidős indexek alapján a tegnapi záróértékek közelében indulhat a nap.
Vágólapra másolva!

Öt éves csúcson a Nikkei

A Nikkei kivételével nem mutatnak jelentősebb elmozdulást a főbb ázsiai részvényindexek, miután Európában és Amerikában is az átlagosnál nyugodtabb kereskedés zajlott hétfőn. A japán mutató viszont messze elrugaszkodott társaitól, miután tegnap és pénteken a tokiói tőzsde zárva tartása miatt kimaradt a nagyobb emelkedésekből, és ezt a hátrányát ma próbálja behozni. A Nikkei végül 3,6 százalékot száguldott, amivel a 14 ezer pontos szintet is maga mögött hagyta, és közel öt éves csúcsára került.

Nikkei értéke (pontban)

Forrás: [origo]

A többi tőzsdemutató közül a dél-koreai Kospi és az ausztrál index ma kissé korrigálta tegnapi erősödését, a kínai Shanghai Composite nem mutatott elmozdulást, de a hong-kongi Hang Seng sem távolodott el jelentősen tegnapi záróértékétől.

Az ausztrál piacon nem okozott nagyobb kilengéseket, hogy az ausztrál jegybank a várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal, 2,75 százalékra vágta vissza a jegybanki alapkamatot, ami rekordalacsony szintnek számít.

Forrás: [origo]

Beperelhetik a Bank of Americát

Fontosabb makroadat hiányában viszonylag nyugodtabb kereskedés zajlott az amerikai piacokon, miután Európában is inkább a lecsorgás volt jellemző hétfőn, nagy részben a londoni tőzsde zárva tartása miatt. A tengerentúli börzéken viszont még kitarthatott a pénteki kedvező munkaerőpiaci adatok adta lendület, így a főbb részvényindexek tovább tudtak kúszni felfelé, a Dow Jones kivételével.

Az S&P 500 végül 0,2 százalékos pluszt szedett össze, amivel újabb történelmi csúcsot állított be. Rajta kívül a Nasdaq 0,4 százalékot erősödött, amivel 2000 óta nem látott szintek környékére került, míg a Dow Jones viszont nem tudott megbírkózni a 15 ezer pontos lélektani szinttel, és pénteki záróértéke közelében zárt.

S&P 500 értéke (pontban)

Forrás: [origo]

Forrás: [origo]

Az S&P 500 szektorai vegyesen teljesítettek, a pénzügyi papírokat leginkább a Bank of America 5,2 százalékos ugrása repítette, miután a nagybank peren kívül megegyezett az MBIA biztosítóval egy jogi vitájukban. Ugyanakkor rossz hír lehet, hogy New York főügyésze azt tervezi, hogy beperli a Bank of Americát a Wells Fargóval együtt, mivel szerinte a bankok jelzáloghitelezési gyakorlataik megsértik a hatályos szabályozásokat.

Az Apple is jól teljesített tegnap, 2,4 százalékot erősödött, miután a Barclays elemzője 465 dollárról 525 dollárra emelte a cég részvényeire vonatkozó célárát.

Forrás: [origo]

A Berkshire Hathaway részvényei szintén jól teljesítettek, 1,3 százalékot erősödtek, miután Warren Buffett cége rekordszintre, közel 50 milliárd dollárra növelte készpénzvagyonát. A nettó profit pedig több mint egy milliárd dollárral 4,89 milliárdra növekedett az előző év azonos időszakához képest, derül ki a cég pénteken közzétett gyorsjelentéséből.

Makroadatokból ma is hiány lesz, a vállalati gyorsjelentési szezon viszont továbbra is folytatódni fog. Ma többek között a Walt Disney, az Electronic Arts, a Marathon Oil és a DirecTV teszi közzé negyedéves eredményeit.

Az Electronic Arts-al kapcsolatos hír, hogy a társaság nyerte el a jogot a legújabb Star Wars játék konzolokra való kifejlesztésére a Walt Disney-től. A soron következő rész vélhetően sok érdeklődőt vonzhat, mely az EA bevételeiben is meglátszódhat. A kereskedés utáni órákban ennek köszönhetően az EA árfolyama 2,8 százalékkal került feljebb.