Vágólapra másolva!
Már valószínűleg szerdán kifizeti fennálló kormányzati hitelállományát a Tesla, holott eredetileg csak 9 év múlva kellene törlesztenie. Alighanem azért siet a Tesla az államtól kapott kölcsön visszafizetésével, mert nem szeretné, hogy nevét a sok kritikát kapott állami hitelprogramhoz kössék. Úgyanis a zöldautó program keretében sok olyan társaság is kölcsönhöz jutott, amely most nem tudja törleszteni adósságát.
Vágólapra másolva!

Már szerdán kifizetheti az Amerikai Energiaügyi Minisztériumtól kapott hitelét a Tesla - írta a Twitteren a társaság vezére, Elon Musk kedden. Még múlt héten pénteken a Tesla kibővítette saját- és idegen forrásokból bevont tőkeállományát 1,08 milliárd dollárra, azért, hogy minél előbb visszafizethesse kormányzati hitelét, azonban a vállalat szóvivője nem szolgált további részletekkel erről a tranzakcióról. A 2009-ben bevezetett zöldautó program keretében több autógyártó, illetve elektromos autókhoz alkatrészeket készítő vállalat is részesült állami hitelben. Azonban nem minden társaságnak sikerült megfelelő időben törlesztenie, amiért sok kritikát is kapott a program.

Például a szintén elektromos autókat gyártó Fisker nem tudja időben törleszteni kölcsönét, mivel továbbra is veszteségesen működik, ezzel pedig már a csőd veszélye fenyegeti a céget. A tavalyi évben le is kellett állítania a gyártást, míg a múlt hónapban alkalmazottainak többségét ki is kellett rúgnia. Ellenben a Tesla már tavaly augusztusban megkezdte a hitel törlesztését, és úgy tűnik minél hamarabb szeretne megszabadulni a fennálló állománytól is, pedig az eredeti törlesztési határidő csak 2022-ben járna le.

A Tesla Supercharger hálózatának - ami elektromos töltőállomásként működik - bővítéséről pedig jövő héten kaphat majd tájékoztatást a nyilvánosság. A Tesla tavaly kezdte meg a napenergiával működtetett Supercharger állomások felállítását, elsősorban a kaliforniai autópályák mentén. Ezeken a pontokon körülbelül 30 perc alatt lehet feltölteni az autót, amivel közel 430 kilométert lehet megtenni.

A Tesla árfolyama több mint 4 százalékkal csökken, azonban idén eddig már hatalmas mértékű 116 százalékos emelkedést értek el a cég papírjai. Nem utolsó sorban a short-pozíciók kényszerű leépítésének köszönhetően.

A Tesla árfolyama (Nasdaq)

Forrás: [origo]