Az angol fociból profitálhat a brit telekomcég

Vágólapra másolva!
Nyártól már a sportközvetítések piacán is megjelenik a korábban British Telecom néven ismert BT Group. A társaság lépésének hátterében az áll, hogy a vezetékes kommunikációs üzletága folyamatosan csökken, ezért új növekedéssel kecsegtető szegmens felé fordulna a cég. A BT még februárban vette meg az ESPN brit és ír televíziós egységét, amivel többek között Premier League focimeccsek, valamint rögbi- és tenisztornák közvetítési jogait is megszerezte. A cég részvényei csökkenéssel zárták a tegnapi kereskedést, a pénteki éves jelentés publikálása előtt.
Vágólapra másolva!

Nyártól a sportközvetítések piacán is megjelenik a BT Group, a korábban British Telecomként ismert vállalat. A cég a jövőbeli növekedést a foci, rögbi és tenisz közvetítésekben látja, mivel a hagyományos vezetékes kommunikációs szektor hanyatlik, ami jelenleg még a társaság egyik fő tevékenységi területe. A sport közvetítésekbe való belépés nem számít újdonságnak az iparágban, ugyanis a telekomcégek és TV-szolgáltatók ezzel próbálnak meg új ügyfeleket szerezni, valamint a régiektől több bevételhez jutni.

Forrás: [origo]

A BT 1 milliárd fontot tervez költeni a következő 3 évben a sportközvetítésekre, amelyet az új BT Sport csatornáján keresztül lehet majd elérni. A cégnek nem lesz könnyű dolga, hiszen a piacon olyan régi szereplőkkel kell megküzdenie, mint a BBC és a British Sky Broadcasting (BSkyB). Ahhoz, hogy hamar elnyerje a nézők kegyeit a cég több angol sztárriportert is leigazolt már. A BT-nek egyébként már van, úgynevezett Video on Demand szolgáltatása Tv-műsorokra és filmekre vonatkozóan, ennek keretében, a nézők bizonyos összegért cserébe nézhetik meg az adott műsort.

A BT várhatóan hamarosan részleteket közöl a BT Sport csatornáról, eddig még nem szolgált információval arról, hogy mennyibe kerül az új vállalakozás. A cég még februárban vette meg az ESPN amerikai sportcsatornától a veszteséges brit és ír televíziós üzletágát. A cégnek sikerült megszereznie a következő három Premier League szezon minden fordulójában 1 meccs közvetítési jogát, valamint egyéb olasz, francia és brazil bajnoki meccsek, illetve rögbi- és tenisztornák közvetítését is.

Az előzetes becslések szerint a BT-nek évi 450 millió font költséget jelent majd a meccsek közvetítése, mondta el Guy Peddy a Macquaire Group elemzője a Bloombergnek. 2016-ig pedig a Premier League közvetítési jogok közel fél milliárd fontba kerülnek majd a társaságnak.

A sportszegmensbe való belépéssel a BT még komolyabb vetélytársává válik a BSkyB-nek, de a két cég már korábban elkezdte a csatározást. A BT márciusban tett panaszt a BSkyB-re a brit telekommunikációs felügyeletnél, amiért az szerinte méltánytalanul blokkolta új tévé-csatornájának reklámjait. A Sky vállalati ügyekért felelős igazgatója nyíltlevélben úgy reagált erre, hogy a cégük lépése teljesen ésszerű volt, hiszen több milliárdot fektettek saját márkájuk felépítésébe, ezért nem várható el, hogy a konkurenciát promótálják.

Forrás: [origo]

Pénteken teszi majd közzé márciusban végződő pénzügyi évének eredményeit a cég. A Bloomberg által megkérdezett szakértők 6 százalékos csökkenést várnak, ezzel már négy egymást követő évben számolna be a vállalat árbevétel zsugorodásról. Profit soron is csökkenést várnak, amivel 2 milliárd font alá eshet a nyereség.

A BT Group árfolyama (London)

Forrás: [origo]