A Fidesz 2017-ig kitolná az árfolyamgátat

Vágólapra másolva!
Harmadszor is meghosszabbítaná az árfolyamrögzítést a kormánypárt, ezúttal négy évvel. A jogosultak harmada lépett be eddig a rendszerbe.  
Vágólapra másolva!

Azt javasolja a Fidesz, hogy 2017-ig legyen folytonos az árfolyamgátba való belépés lehetősége, vagyis addig bárki, bármikor választhassa az árfolyamrögzítést - közölte Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője pénteki sajtótájékoztatóján.

Rogán azt mondta, az indítványt vasárnap nyújtják be a parlamentnek, és javasolják, hogy a Ház még hétfőn fogadja is el. A szavaiból arra lehet következtetni, hogy a javaslat előtt nem egyeztettek a Bankszövetséggel. "Lehet, hogy nem fog nekik tetszeni" - mondta a politikus.

A devizaadósok törlesztőrészleteinek kiszámíthatóvá tételére kidolgozott árfolyamrögzítést eleinte kevesen választották, ezért már kétszer is meghosszabbították a belépés határidejét. Az aktuális határidő május 31., ezt tolná most ki a Fidesz további négy évvel.

A Rogán által idézett statisztikák szerint március végéig 150 ezren vették igénybe az árfolyamgátat, ez a 452 ezer jogosult 33 százaléka. A teljes devizaadósság-állománynak a 40 százaléka, 1250 milliárd forint esik így az árfolyamgát alá.