Óriási emelkedés a réz piacán

Vágólapra másolva!
Tavaly november óta a legnagyobb egynapos emelkedést produkálta a Standard' & Poor's árupiaci indexe. A közel két százalékos emelkedést - ugyanúgy, ahogy a részvénypiacokon - a vártnál lényegesen jobb amerikai munkaerő piaci adatok váltották ki.
Vágólapra másolva!

6 százalékos emelkedésével másfél éve nem látott mértékben drágult a réz árfolyama a hét utolsó kereskedési napján. Az ólom közel 5 százalékkal követte, de a nikkel és a cink is 3 százalék felett rallyzott. Az ipari fémek heves emelkedéséhez hozzájárult, hogy a londoni piac a mai napon zárva tart és nagyon sok beragadt short pozíciót igyekeztek lezárni a befektetők a vételi üzemmódba kapcsolt tőkepiaci környezetben.

Réz árfolyama (dollár/font)

Forrás: [origo]

Öthetes csúcsra száguldott a WTI crude árfolyama. Az általános jó hangulat mellett a kiújuló közel- keleti feszültség is felfelé hajtja az árakat, így a pénteki napot másfél százalékos, míg a hetet 4 százalékos plusszal zárta az energiahordozó. A brent továbbra is visszafogottabb, így a két olajfajta közötti árkülönbözet már csak 8,5 dollár.

WTI árfolyama (dollár/hordó)

Forrás: [origo]

Az arany árfolyama egyre inkább kezd ragaszkodni az 1470 dollár körüli szinthez. Három hete szakadt be az árfolyam egészen 1322 -ig, onnan alig több mint egy hét alatt visszatornázta magát erre a szintre, de itt megállt a tudomány. Fibonacci szintek állják útját a további emelkedésnek, eddig még az összes kísérlet kudarcba fulladt. Nem egyértelmű a folytatás, de az elég valószínű, hogy mennél tovább oldalaz ebben a sávban, annál intenzívebb lesz a kitörés előbb utóbb valamelyik irányba.

Az ezüst is oldalaz, de a nagy beesés óta ő megrekedt egy arányaiban sokkal alacsonyabb szinten az aranyhoz képest. Itt a meghatározó szint 24 dollár körül kezd épülni, továbbiakról nem árul el sokat az elmúlt napok kereskedése.

Arany árfolyama (dollár/uncia)

Forrás: [origo]