Kötvénylufi? - Ugyan már

Vágólapra másolva!
Nem kell félni, hogy a kötvénypiacon kialakul egy buborék, írják a Moody's szerint. Ugyanis úgy gondolják, hogy a befektetési minősítésű vállalati kötvények hozamai közel vannak a sokéves átlagukhoz, míg a bóvli kötvények hozamai is csak kevéssel vannak ezek felett. Ezen túlmenően pedig az állampapírok feletti különbözet sem esik messze a hosszú távú átlagtól. A Moody's-zal szemben azonban többen arra figyelmeztettek az elmúlt időszakban, hogy a befektetők hozaméhsége rekordalacsony szintre röpíti a bóvlikötvények hozamát. Ez pedig komoly kockázattal is járhat, hiszen olyan vállalatok is olcsó forráshoz jutnak, melyek nem biztos, hogy később képesek törleszteni.
Vágólapra másolva!

A Moody's szerint eltúlzott a kötvénypiaci buborék miatti félelem, ugyanis nem láthatóak olyan jelek, ami miatt komoly korrekcióra lehetne számítani. A vállalati kötvényárak közel vannak a hosszú távú átlagértékeikhez, míg a spekulatív minősítésű hitelpapírok csak kevéssel tartózkodnak magasabban, írják elemzésükben a szakértők.

Kevés okunk van azt feltételezni, hogy a befektetési minősítéssel rendelkező vállalatok kötvénykibocsátásai fenntarthatatlanok lennének, olvasható a Moody's jelentésében. Ugyanis a jó minősítésű vállalati kötvények és az állampapírok közötti hozamkülönbözet inkább a hosszú távú átlaghoz van közel, és nem is várható ezekben változás a hitelminősítő szerint.

Az igaz, hogy a bóvli vállalatok alacsonyabb hozammal képesek kötvényt eladni Európában és az Egyesült Államokban is, mint a sokéves átlag, de annak mértéke még nem ad okot arra, hogy egy lufi kialakulásától, majd annak kidurranásától tartsunk, derül ki a kommentárból.

Az elemzők ugyan elfogadják a tényt, hogy a kötvénykibocsátások komoly mértékben emelkedtek, de ezzel szerintük nem nőtt veszélyes mértékben a cégek tőkeáttétele.

A vállalati kötvények kibocsátását az is fűti, hogy a bankok kevesebb hitelt helyeznek ki, különösen Európában, hogy teljesíteni tudják a megemelt tőkekövetelményeket. Azonban az Eurózóna vállalatainak finanszírozásában még mindig nem túlzott mértékű a hitelpapírok aránya, és az USA-ban, valamint Európa többi részén sem volt jelentős növekedés az elmúlt két évben.

Ugyanakkor más szakértők szerint még komoly probléma lehet abból, hogy a rekord alacsony állampapírhozamok és a mérsékelt betétkamatok miatt a befektetők magasabb hozammal kecsegtető eszközök felé mozdulnak. A részvények mellett a bóvli kategóriájú vállalati kötvények azok, amelyek magasabb megtérülést kínálnak. És mivel ezek a társaságok is azt látják, hogy alacsony költséggel tudnak új forrást bevonni, ezt meg is teszik, de azt már nem biztos, hogy előzetesen felmérik, hogy azt vissza is tudják-e majd fizetni.

Forrás: [origo]

Szerdán a Barclays US Corporate High Yield Index 30 éves történetében először esett 5 százalék alá. Az index azt mutatja, hogy mekkora az a hozam, amit - ha nincs vállalati csőd - a befektető kaphat. Ez az érték 3 hónapja még 6 százalék volt, míg egy éve 7 százalék.

Forrás: [origo]