Nap végére sem tért magához Európa

Vágólapra másolva!
Nem tudták megfordítani az európai piacok a nap közben felhalmozott mínuszokat, a régiós tőzsdék közül a magyar BUX sem teljesített jól 0,1 százalékos csökkenésével. A nyugat-európai piacokon sincs túl sok ok a jókedvre, egyedül a tegnap 13 éves csúcsot döntő angol piac volt képes a pozitív tartományban zárni a napot. Amerikában pedig szintén negatív hangulat uralkodik, 0,2 százalékos mínuszban találhatók a főbb indexek.
Vágólapra másolva!

Gyengén szerepelt a magyar tőzsde

Vegyesen teljesítettek a régiós tőzsdék kedden, a cseh tőzsde pluszban zárta a napot 0,3 százalékos emelkedével, hasonlóan az osztrák ATX-hez, mely 0,2 százalékos pluszt ért el. A többi index közül a lengyel WIG20 0,3, míg a BUX 0,1 százalékos mínuszban zárt.

Forrás: [origo]

Csak a gyógyszerpapírok tudtak ma a magyar piacon jól teljesíteni, a Richter 0,8, az Egis pedig 0,6 százalékos pluszban zárt. A többi blue-chip közül az OTP tartotta magát legjobban 0,4 százalékos pluszával, míg a Magyar Telekom már 0,3 százalékot esett vissza, a Mol pedig 1,2 százalékot. A magyar piac 6,4 milliárd forintos forgalma sem ad túl sok okot az optimizmusra.

Forrás: [origo]

Első körben a Credigen Bankot vásárolja majd fel az OTP a Csányi Sándor által már említett hazai akvizíciók részeként, értesült piaci körökből a Portfolio.hu. A tranzakció bejelentésére a közeljövőben sor kerülhet annak ellenére is, hogy egyelőre nem látszanak tisztán azok az érvek, amik a megvásárlása mellett szólnak.

A MABISZ első negyedéves statisztikái alapján a magyar életbiztosítási piacon megtört a negyedévek óta tartó negatív trend, míg a nem-életbiztosítási piacon továbbra is csökken a 12 havi gördülő díjbevétel.

Nap végére 290 közelében mozgott a forint árfolyama az euróval szemben, mely napközben még a 291 feletti szintről is képes volt 290 alá kerülni.

Az EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

Csak a brit tőzsde tudott emelkedni

Az angol FTSE100 indexet leszámítva kivétel nélkül mínuszban zártak az európai piacok. Leggyengébben a periféria országok tőzsdéi szerepeltek, melyek árfolyama 0,7-1,2 százalékkal esett vissza.

Forrás: [origo]

Az elemzői konszenzushoz képest jobb negyedéves teljesítményét ért el a Vodafone, ugyanakkor a társaság fő tevékenységi köréhez tartozó árbevételek soha nem látott mértékben estek vissza (2003 óta számolja ezt a mutatót a cég) a Reuters szerint. A Vodafone árfolyama 0,7 százalékos pluszban zárt.

Valósággal kilőtt a Marks & Spencer részvénye, mely közel 6 százalékos pluszban zárt a gyenge 2012-es eredmények ellenére. A brit kiskereskedelmi cég árfolyama vélhetően a menedzsment optimista várakozásai, valamint az esetleges nagyobb osztalék hatására emelkedik.

Remekel a Best Buy, szakad a Home Depot

Nem teljesítenek jól az amerikai piacok, a főbb indexek 0,2 százalék körüli mínuszokat értek el. Egyedül a Dow Jones kivétel, amely tegnapi záróértéke közelében stagnál.

Forrás: [origo]

Tízből csak 3 szektor képes emelkedést bemutatni, legjobban az egészségügyi cégek szerepelnek, melyek árfolyama átlagosan 0,2 százalékot erősödött. A gyengélkedők között is kiugró a távközlési szektor, mely már 1 százalékos mínuszban jár.

Forrás: [origo]

Több mint 80 millió dolláros veszteséget ért el a Best Buy az idei első negyedévében. Ez annak tudható be, hogy a társaság az online versenytársakkal megegyező alacsony árakat alkalmazott, ami azonban a profitráta csökkenéséhez vezetett. A hírekre a vállalat részvényei több mint 4,7 százalékos mínuszban tartózkodnak a keddi kereskedésben.

2 százalékos emelkedésben a Home Depot, miután remek eredményekről számolt be első negyedéves gyorsjelentésében a lakberendezéseket és barkácseszközöket értékesítő vállalat. A cég 83 centes részvényenkénti profitja 22 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi nyereséget, amivel ráadásul az elemzők által várt 76 centes EPS-várakozást is sikerült túlszárnyalni.

Tovább gyorsíthat a Boeing a nagy sikerű Dreamliner 787-esek gyártásának tempóján, miután a légitársaságok felől nagy kereslet mutatkozik a gyártó gépei iránt. A folyamat gyorsítására azért is szükség lehet, mert összesen 840 darab gép vár összeszerelésre a Boeing műhelyeiben.