Óriásit ütöttek a földgázon - mi történt?

Vágólapra másolva!
2012 év eleje óta a harmadik legnagyobb napi zuhanását hozta össze tegnap Amerikában a földgáz, mely közel 7 százalékot esett. A kiváltó ok leginkább az volt, hogy a heti készletadatok alapján lényegesen több földgáz került a tározókba, mint amire az elemzők számítottak. Persze az energiahordozó piacán lévő túlzott pozícionáltságnak is nagy szerepe lehetett a mozgásban.
Vágólapra másolva!

Rég nem látott mértékű összeomlást mutatott be tegnap az amerikai típusú Henry Hub földgáz, mely közel 7 százalékot veszített értékéből. 2012 év eleje óta ez volt a harmadik legnagyobb egynapos esés, amit a nyersanyag elszenvedett. Idén pedig nem volt hasonló mértékű elmozdulás egyik irányban sem.

Forrás: [origo]

Mi áll a mozgás hátterében?

A heti rendszerességgel megjelenő amerikai gázkészlet adatok sokszor nagyobb mozgás kiváltói szoktak lenni a piacon. Ez történt tegnap is. Az elemzők arra számítottak, hogy 29 milliárd köblábbal bővül a héten a tározókban lévő gázkészlet nagysága az előző heti 30 milliárd köblábas növekedés után. A tényleges, 43 milliárd köblábas bővülést mutató adat viszont a legoptimistább növekedést jósoló prognózist is túlszárnyalta.

Forrás: [origo]

Ekkora mozgáshoz nem elég a jó készletadat

Az emelkedésben érdekelt befektetők számára a megnövekvő készletadat komoly csapást jelent, ugyanakkor ez nem feltétlenül kell, hogy ekkora árfolyammozgással járjon. Nagy szerepe volt az óriási kilengésben annak is, hogy elképesztő magasságokban van a nettó long pozíciók nagysága a határidős piacokon.

Érdemes azonban megjegyezni, hogy a nettó pozícionáltság változásával kapcsolatos adatok ma látnak napvilágot, tehát könnyen lehet, hogy az optimizmus a hatalmas földgázár esés miatt csökken majd.

Forrás: [origo]

A túlzott pozícionáltság kiegészülve a magas készletadattal eredményezte a hatalmas áresesést tegnap. A földgáz így ismét a 4 dolláros lélektani szinttel néz farkasszemet.

Henry Hub típusú földgáz ára (dollár/mmbtu)

Forrás: [origo]