Nem ereszti Brüsszel a Jolly Jokert

d
Vágólapra másolva!
Nem sikerült meggyőznünk Brüsszelt arról, hogy képesek vagyunk tartósan 3 százalék alatt tartani a költségvetési hiányt, vagyis még legalább másfél hónapig rághatják a körmüket a magyar tőzsdei befektetők. Mindenki attól retteg, hogy a nagyvállalatok újabb különadót, vagy másnak álcázott, de a profitba ugyanúgy belemaró intézkedést kapnak majd a nyakukba, hogy végre kikerülhessünk a kilenc éve tartó túlzottdeficit-eljárás alól. Sajnos a brüsszeli szavak alapján nem lettünk okosabbak, még egy darabig mindenképp marad a bizonytalanság.
Vágólapra másolva!

Optimistábban látja az idei gazdasági növekedésünket az Európai Bizottság, és már azt is elképzelhetőnek tartják, hogy a kormánynak sikerül 3 százalékos deficitet hoznia 2013-ban. Eddig nincs is baj a brüsszeli jelentéssel, a 2014-es prognózisok azonban mindent beárnyékolnak. A hiány szerintük 3,3 százalékos lesz, vagyis a deficitet fenntartható módon nem sikerül majd a kívánt szinten tartani.

Alapesetben ezen a pár tized százalékon nem múlna sok, most viszont mindenki nagyon ki van hegyezve arra a bizonyos 3 százalékos küszöbre. Ennek igen egyszerű oka, hogy a 2004 óta tartó túlzottdeficit-eljárás alól csak úgy tudunk kikerülni, ha az államháztartási hiány nem kerül a bűvös szint fölé.

Brüsszel kétféle módon is meggyőzhető lehet arról, hogy most már leveheti rólunk a kezét: engedékenyebb hangot ütünk meg egyéb vitás kérdésekben (gondoljunk csak az alkotmánymódosítás kapcsán lebonyolított töménytelen levélváltásra) és kicsit simulékonyabb magatartást tanúsítunk, vagy újabb megszorító csomaggal tesszük helyre a hiányszámot (később Olli Rehn a sajtótájékoztatóján ezt az utat jelölte ki számunkra).

Mivel a politikai gondolkodásmód sok esetben távol esik a pénzügyi racionalitás világától, egy merész tippnél nem lenne több, amit az ügy kimenetelével kapcsolatban jelenleg mondani lehet. Egy dolog tűnik valószínűnek, mégpedig az, hogy a kormány mindent megtesz majd azért, hogy Magyarország végre elhagyhassa a szégyenpadot. Tudják ugyanis, hogy ha erről nem sikerül meggyőzni júniusban az európai pénzügyminisztereket, úgy Brüsszel kezében hagyják a Jolly Jokert, az uniós támogatási források részleges elzárásának lehetőségét. Mivel persze a Bizottság is tisztában van azzal, hogy Magyarországnak igencsak számítanak az uniós milliárdok, a Jokert nem szívesen adja ki a kezei közül.

A kártyaasztal körül ülő befektetők eközben feszülten figyelik, hogy mit lépnek a nagyok. Mivel nem szeretik a bizonytalanságot, egyelőre kimaradnak az osztásból, és inkább passzolnak. Nem vesznek fel új pozíciókat.

Továbbra sem lehet ugyanis tudni, hogy a kormánynak a közeljövőben szüksége lesz-e újabb megszorító lépésekre, és ha igen, akkor ez milyen módon érinti a tőzsdei vállalatokat. Mivel nagyon rosszak a tapasztalataik ezen a téren, talán nem véletlenül maradt csendes az OTP piaca a brüsszeli jelentést követően.

A forint sem igazán mozdult, mérsékelt gyengülést láthatunk csak tőle. Az elmúlt napokban ráadásul szépen erősödött a hazai fizetőeszköz, vagyis nem lehet panasz, hiszen továbbra is a 300 forint/eurós szintek alatt tartózkodik az árfolyam.

A forint euróval szembeni árfolyamánk mai mozgása

Még várnak a befektetők a jó lapokra, amik előbb-utóbb megérkeznek majd. A legközelebbi leosztásra június végén kerül majd sor, ami újabb reményt, újabb lehetőséget jelenthet a magyar részvénypiac számára, hogy végre a félelmek nélkül is megmutathassa a BUX index, hogy mire képes.