Széttépték az elektromos autógyártót

Vágólapra másolva!
Megközelítette a 100 dolláros értéket a Tesla árfolyama, miután a vállalat 830 millió dolláros forrásbevonási programot hirdetett meg. A Tesla 2,7 millió új részvény, valamint 450 millió dollár értékben átváltható kötvények kibocsátását tervezi, melyekből a kormányzati hiteleit fizetné vissza a vállalat. Elon Musk pedig 100 millió dollár értékben vásárol Tesla részvényeket, amit a befektetők is rendkívül pozitívan értékeltek.
Vágólapra másolva!

Újra kétszámjegyű emelkedést mutatott a Tesla Motors, miután a vállalat bejelentette, hogy 830 millió dollár értékben fognak új forrást bevonni. A lépés deklaráltan azzal a céllal történik, hogy mihamarabb visszafizessék az USA kormányától kapott kölcsönt. Az Elon Musk vezette Tesla még 2009-ben, egy kormányzati program keretében kapott mentőcsomagot, hasonlóan a Fordhoz, vagy a Nissanhoz. Bár a teljes visszafizetés időpontját nem árulta el a vállalat, ezzel az intézkedéssel közel kerültek hozzá, hogy elsőként ők egyenlítsék ki adósságukat az USA kormányával szemben.

A 830 millió dolláros tőke, főként közel 2,7 milliónyi saját részvény kibocsátásából, illetve 450 millió dollár értékben kibocsátott átváltató kötvényekből fog állni. Alan Baum, a Baum & Associates elemzője szerint a Tesla ezzel a lépéssel kívánja meglovagolni a részvényükkel szembeni óriási lelkesedést. Elon Musk, a cég vezérigazgatója viszont hangsúlyozza, jelenleg nagyon nyomott ára van a Tesla részvényeknek, a mostani ár még csak a kezdet a nagy szárnyalásban.

Elon Musk pedig bebizonyította, hogy nem csak a levegőbe beszélt ezzel a kijelentésével, a cégvezető ugyanis 100 millió dollárral járul hozzá a 830 milliós forráshoz. A befektetők minden bizonnyal nagy pozitívumnak értékelik a vezérigazgató ilyen mértékű elköteleződését a cég mellett, vélhetően ezzel magyarázható a tegnapi nagyobb emelkedés. Az elmúlt héten pedig így már közel 60 százalékot menetelt a Tesla árfolyama, amiben a kedvező gyorsjelentésnek is nagy szerepe volt, ráadásul a cég 9,8 milliárd dolláros piaci kapitalizációja már meghaladja a Chryslert birtokoló Fiatét is.

A Tesla árfolyama (Nasdaq)

Forrás: [origo]