Már a kivonulási terven dolgozik a Fed

Vágólapra másolva!
A havi 85 milliárd dollár nagyságú kötvényvásárlási program befejezéséhez terveket dolgozott ki a Federal Reserve a Wall Street Journal információi szerint. A terv végrehajtásának idejét még bizonytalanság övezi, de a kommunikációra mindenképpen komoly hangsúlyt fektetnek majd, hogy a piac felkészüljön.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt napokban több Fed elnök is a jelenleg futó, havi 85 milliárd dollár nagyságú kötvényvásárlási program megszüntetéséről beszélt. A munkaerőpiaci helyzet, illetve az infláció alakulásának fontos szerepe lesz a stimulusok visszavonásában, emiatt még a piacról való kivonulás dátuma nem tisztázott a Wall Street Journal információi szerint.

Nagyon óvatosan kell eljárnia majd a Fednek, amikor az élénkítő csomagot vissza akarja vonni. A kommunikációra is oda kell figyelnie, nehogy a piac 1-1 lépést túlreagáljon. A Fed szeretné elkerülni azt a Wall Street Journal szerint, hogy a piac teljesen kiismerje és automatikusnak vegyen dolgokat, mint ahogyan azt tette 2003-2006 között. Ebben az időszakban a Fed 17 egymást követő alkalommal emelte meg 25 bázisponttal az irányadó rátát.

A Fed rugalmasan szeretné kezelni a piacról való kivonulást, tehát nagy figyelmet fordítanak majd a makrogazdasági adatokra is. A stimulusok gyors visszavonása után könnyen elképzelhető, hogy a kötvénypiacokon komoly hozamemelkedést lehetne látni, a részvények pedig esni kezdenének a Wall Street Journal szerint.

A Fed élénkítő csomagjának visszavonása már az előző ülésen is felmerült, amikor a közleményben arról beszéltek a Fed vezetői, hogy a mindkét irányban hajlandók módosítani az eszközvásárlásokat. A válság óta először merült fel annak lehetősége, hogy elkezdjék leépíteni a stimulusokat. Jelenleg a Fed az eszközvásárlási programját a munkanélküliségi rátához, illetve az inflációhoz köti. Azt jelezték korábban, hogy a 6,5 százalékos munkanélküliségi ráta elérése a cél úgy, hogy az árszínvonal emelkedése ne legyen magasabb 2,5 százaléknál. Érdemes azonban megjegyezni, hogy az elmúlt hónapokban látott munkanélküliségi rátacsökkenés együtt járt az aktívan munkát keresők számának zsugorodásával, tehát amellett, hogy egyre többen találnak munkát, nagyon sokan elkeseredettek és emiatt már nem is keresnek munkahelyet.

A legfrissebb adatok szerint az USA-ban 2 százalék alatt mozog az infláció nagysága, ami a következő hónapokban tovább zsugorodhat, ráadásul a piaci várakozások alapján sem várható az infláció elszállása.

Charles Plosser a philadelphiai Fed elnöke a pénteken egy interjúban kiemelte, hogy a Fed szüneteltetni is tudja az eszközvásárlásokat, csökkentheti is a mérlegfőösszeget, de ha gond van, akkor növelheti is azt további kötvényvételekkel. Utóbbira akkor lenne szükség, ha a gazdasági kilátások vagy a várakozások sokat romlanának.

A Wall Street Journal által megkérdezett közgazdászok 55 százaléka úgy véli, a harmadik vagy a negyedik negyedévben a Fed már elkezdi csökkenteni a jelenlegi kötvényvásárlásait, míg 45 százalékuk szerint jövő évben, vagy azután redukálják a programot. Egyikük szerint sem fogják azt megnövelni.

Forrás: [origo]