Vágólapra másolva!
Nyitás után nagyobb mínuszba került a magyar részvényindex, ahonnan folyamatosan küzdötte feljebb magát, és zárásra végül sikerült minimálisra faragnia veszteségét. A folyamatos javulás annak volt köszönhető, hogy a Varga Mihály által bejelentett új kiigazító csomag nem tartalmazta a trancakciós illeték megemelését, csupán annak a lehetőségét lebegtette meg, ennek köszönhetően az OTP is faragott mínuszaiból.Az európai tőzsdéken jó hangulat uralkodik, a részvényindexek emelkedni tudnak, és Amerikában is felfelé kúsznak a mutatók a kissé eseménytelenebb kereskedés során.
Vágólapra másolva!

A Richter volt a nap nyertese

A rémisztőbb nyitás után kissé magára talált a magyar tőzsde, miután a Varga Mihály által bejelentett új intézkedéscsomagok nem tartalmazták a piac által várt, legvalószínűbb forgatókönyvként tartott tranzakciós illeték megemelését, csupán annak lehetőségét lebegtette meg a nemzetgazdasági miniszter. Az illeték megemelése további súlyos terhet rótt volna a hazai bankokra, többek között az OTP-re is, így az emelés elmaradásának hírére az OTP árfolyama faragni kezdett nyitás után összeszedett nagyobb mínuszaiból.

Azonban a negatív tartományból nem tudott kikecmeregni a legnagyobb magyar bank papírja, ami a BUX-ot is nyomás alatt tartotta. A hazai részvényindex végül nagyot hajrázva délután 0,1 százalékos mínuszt szedett össze, amivel felzárkózott régiós társaihoz.

Forrás: [origo]

Az OTP végül 0,5 százalékot mínuszban zárt, és emelkedését az is gátolhatta, hogy az utóbbi napok jó teljesítménye után fontos szinthez érkezett, és a 4900 forint környékén húzódó ellenállás áttöréséhez nagyobb lendületre lett volna szüksége.

OTP árfolyama

Forrás: [origo]

A többi főbb papír közül a Mol tegnapi záróértékén fejezte be a kereskedést, míg a Magyar Telekom pedig 0,6 százalékot veszített értékéből. A telekomcég papírjai ezzel folytatták rossz teljesítményüket, és csupán néhány forintra vannak történelmi mélypontjuktól.

A nap nyertesének a Richter számított, miután tegnap nagyobbat gyengültek annak ellenére, hogy a vállalat gyorsjelentése a vártnál jobban sikerült. A részvény ma 0,7 százalékot tudott erősödni.

A másik gyógyszergyártó, az Egis viszont 1,4 százalékos mmínuszt szedett össze, miután már a 240 forintos osztalékszelvény nélkül forog. Az előző évekhez képesti kétszeres osztalék kifizetésére május 22-től kerül majd sor, mely a jelenlegi árfolyam mellett 1,3 százalékos osztalékhozamot jelent.

Forrás: [origo]

A forint egész nap nem mutatott jelentősebb elmozdulást az euróval szemben, délután viszont kissé gyengülni kezdett, és már a 294-es szint fölött mozog a jegyzése. A hazai fizetőeszköz a többi főbb devizával szemben szintén veszít értékéből, a dollár/forint árfolyama 226,7-nél, a svájci franké pedig 236,8-nál található.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

Menetel a BT Group

Európában zárás előtt is jó hangulat uralkodik, melynek köszönhetően a főbb részvényindexek emelkedni tudnak. A befektetők fgyelme a ma kezdődő kétnapos G7-es csúcstalálkozóta irányulhat, melyen az érintettek többek között a jegybankok gazdasági növekedést ösztönző laza monetáris politikájának kérdését is megvitatják.

Wolfgang Schaeuble, a német pénzügyminiszter szerint akár enyhíthetik is a megszorítások politikáját az európai kormányok, a növekedés beindítása ugyanis egyre nagyobb nyomást helyez a régióra. Mivel korábban a megszorítások abszolút prioritást élveztek a régióban, ezért komoly váltást jelenthet a megszorítások jelentős mértékű enyhítése.

Az indexeket kissé fékezhette, hogy az olasz ipari termelés sorozatban a második hónapja zsugorodott, ráadásul az 5,2 százalékos visszaesés a vártnál is nagyobb volt, mivel a szakértők "csupán" 3,8 százalékos csökkenést vártak előzetesen. Ugyanakkor az olasz kötvényaukció jól sikerült, a 12 hónapos papírokból 7 milliárd eurónyit adtak el, és az aukciós átlaghozam az euró bevezetése óta látott legalacsonyabb szintre, 0,73 százalékra süllyedt.

Hogy a befektetők "nem estek pánikba" a gyenge olasz ipari termelési adat után, azt jól jelzi, hogy Európában az olasz FTSE/MIB index számít éllovasnak, többek között a Generali emelkedésének köszönhetően.

Forrás: [origo]

profit és árbevétel növekedést ért el.

Az Unicredit gyorsjelentése is jobban sikerült a vártnál, a 449 millió eurós nettó nyereség jóval meghaladja a 126,2 millió eurós elemzői várakozásokat, igaz a tavalyi év első negyedévében még 914 millió eurót sikerült elérni. A főbb sorok tekintetében szintén legalább a várakozásokat meghaladó, vagy azzal megegyező számok születtek. A papírok árfolyama ezek következtében 2,6 százalékot emelkedett.

A londoni FTSE-t változatlanul a BT Group 12,8 százalékos ugrása húzza feljebb, miután a korábban British Telecom néven ismert telekomtársaság a vártnál erősebb negyedéves számokról számolt be gyorsjelentésében. A cég 1,67 milliárd fontos EBITDA-t ért el, miközben a szakértők 1,62 milliárd fontra számítottak. Ezentúl a vállalal tegnap közölte, nyártól már a sportközvetítések piacán is megjelenik.

Újra zuhan az arany

Az amerikai tőzsdéken kissé nyugodtabb kereskedést lehet látni, a részvényindexek közül a Nasdaq és a Russel vezeti az emelkedés sorát, míg a Dow Jones és az S&P 500 egyelőre nem tud új csúcsokat ütni. A két utóbb mutató egyelőre minimális pluszban mozog, amivel kissé "fáradtabbnak" túnnek az elmúlt napok nagyobb erősödései után. Az elmúlt napokban ugyanis szinte folyamatosan új történelmi csúcsra kerültek.

A piacokon némileg eseménytelenebbül zajlik a kereskedés fontosabb makroadat hiányában így a vállalati hírek mozgathatják a börzéket.

Forrás: [origo]

Az S&P 500 szektorai felemásan teljesítenek, a leggyengébben eddig az energiaipari cégek teljesítenek, míg a ciklikus fogyasztási cikkeket gyártó vállalatok papírjai 0,6 százalékot erősödtek.

Forrás: [origo]

0,7 százalékot erősödött a Dell, miután Carl Icahn és a Southeastern Asset Managementtől újabb közös felvásárlási ajánlattal állt elő. A szintén 24,4 milliárd dolláros ajánlat elfogadása esetén két választási lehetőség közül választhatnának a tulajdonosok: egyrészt megtartják a jelenlegi papírjaikat, amihez 12 dollárnyi készpénzt kapnának, vagy a részvények megtartása mellett a készpénz helyett, azzal egyenértékű újabb részvényeket kapnának cserébe.

A nyersanyagok közül az aranynak ma sincs jó napja, és már 3,2 százalékot zuhant. Ezzel úgy néz ki, az elmúlt hetekben látott felpattanás nem tartott túl sokáig. A grafikon alapján a nemesfém ismét megcélozhatja az áprilisban látott 1320 dollár körüli szintet

A WTI nyersolaj árfolyama is nyakló nélkül zuhant, és közel 3 százalékos mínusz után már 93,5 dollár körül található.

Arany árfolyama (dollár/uncia)

Forrás: [origo]