Lefújja a bulit a Fed?

Vágólapra másolva!
Akár már idén befejezheti a kötvényvásárlásokat a Federal Reserve az egyik regionális Fed vezető szerint. Tegnap John Williams azt nyilatkozta, hogy a nyáron csökkenthetik a vásárlásokat, majd év végére meg is szüntethetik azokat, mivel a gazdaság egyre jobb állapotban van. A pénznyomtatás végének közeledése viszont a hajtja a dollárt, mely 10 hónapos csúcsra erősödött.
Vágólapra másolva!

A San Franciscó-i Fed elnöke, John Williams szerint a Fed már a nyáron elkezdheti csökkenteni a kötvényvásárlásokat és év végére be is fejezheti azt. Williams úgy véli, az amerikai gazdaság egyre jobb formában van, ami miatt már nem lesz szükség a piaci műveletekre.

A Fed vezető úgy gondolja, szeptember óta rendkívül sokat javult a munkaerőpiac helyzete, folyamatosan csökken szinte a munkanélküliségi ráta. Williams kalkulációi szerint 2014 végére a jelenlegi 7,5 százalékról 7 százalékra csökkenhet a mutató és 2015-ben érheti el a 6,5 százalékot. A gazdasági növekedés idén 2,5, jövőre pedig 3,25 százalékra rúghat. Az inflációs nyomás ugyan csökkent az elmúlt hetekben az USA-ban, de ez csak rövidebb távú dolog, hosszabb távon magasabb lehet az árszínvonal emelkedésének üteme, bár a 2 százalékos cél alatt maradhat Williams szerint.

Ha a makrogazdasági adatok javulása tovább tart, akkor elérkezhet majd a Fed ahhoz a ponthoz, amikor is elkezdi redukálni a kötvények vételét. Jelenleg a Fed havonta 85 milliárd dollárnyi állampapírt és jelzálogkötvényt vásárol.

Williams ugyanakkor azt is kiemelte, hogyha nem a várakozások szerint alakulnak a folyamatok, akkor a Fed akár felfelé is módosíthatja a vásárlásokat. Érdemes azonban hozzátenni, hogy jelenleg a Fed kamatdöntő ülésein nem rendelkezik Williams szavazati joggal, így ő idén nem szólhat bele a monetáris politika alakításába.

Erősödik a dollár

Amennyiben tényleg hamarosan felhagy a kötvényvásárlásokkal a Fed az a dollár számára pozitív lehet. Vélhetően az utóbbi hetek nyilatkozatai és a megjelent sajtóértesüléseknek is szerepük volt a dollár erősödésében.

A dollárindex jelenleg 10 havi csúcs közelében mozog, de további erősödés esetén akár 2010 nyara óta nem látott magasságokba is emelkedhet.

Dollárindex (heti grafikon)

Forrás: [origo]

Mi a dollárindex?

Az amerikai dollár a főbb kereskedelmi partnereivel folytatott forgalom alapján súlyozott benchmark. Jelenleg 57,6 százalékot tesz ki az euró, 13,6 százalékot a japán jen, 11,9 százalékot az angol font, 9,1 százalékot a kanadai dollár, 4,2 százalékot a svéd korona, míg 3,6 százalékot a svájci frank súlya. Az index 1973 után, a Bretton-Woods rendszer felbomlása után jött létre.