Vágólapra másolva!
Nem tud lábra állni a hazai részvénytőzsde. Az OTP már közel 2,5 százalékos mínuszban van, annak ellenére, hogy gyorsjelentésében a vártnál jobb eredményeről számolt be, igaz hitelportfoliójának romlása aggodalomra is okot adhat. A Mol is csökken a felemás első negyedéves számok hatására. A forint délelőtt egyengülésnek indult, az euróval szembeni árfolyam 295,5 felett is járt, onnan valamelyest visszább jött a hazai deviza.Európában vegyes makroadatok érkeztek, a német Zew gazdasági bizalmi index rosszabb lett a vártnál, míg ugyanez az mutató az eurózónára kedvezőbben alakult, emellett pedig az eurózóna ipari teljesítménye is kisebb mértékben csökkent az előzetesen becsültnél. A nyugat-európai börzék továbbra is mínuszban tartózkodnak.Az USA-ban is csökkenéssel kezdhetik a napot a tőzsdék a határidős indexek alapáján, a tengerentúlról ma nem lát napvilágot fontosabb makroadat.
Vágólapra másolva!

Lejtőn a BUX

Továbbra sem tér magához a magyar parkett, a BUX 0,7 százalékos csökkenésben van, habár a nemzetközi hangulat sem túl kedvező, igaz a régióban mélyen alulteljesítő a budapesti parkett.

Forrás: [origo]

A ma közzétett gyorsjelentése után az OTP 2,4 százalékkal esik, annak ellenére, hogy abban a vártnál jobb eredményekről számolt be. Az viszont óvatosságra intheti a befektetőket, hogy a hitelportfolió gyorsabban romlott, mint a megelőző negyedévekben. Csányi Sándor arról is beszélt, hogy a bank akvizícióra készül, méghozzá olyan pénzintézetekkel tárgyal, melyek elhagynák a magyar piacot.

Az OTP árfolyama (BÉT)

Forrás: [origo]

A Mol a reggeli csökkenése után visszakapaszkodott nap közepére, majd újból csökkenésnek indult, jelenleg 0,4 százalékos mínuszban van. A magyar olajcég felemás eredményeket tett közzé hajnali gyorsjelentésében. Az egyszeri tételektől tisztított üzemi eredménye közel 6 százalékkal jobb lett, mint amire a szakértők számítottak, a tisztított nettó profit viszont lényegesen gyengébb az elemzői várakozásokban szereplő értéknél. A társaság június 6-án fizeti ki a 2012-es üzleti év után járó osztalékot, amiért legkésőbb május 27-én lehet megvenni a részvényt. Várhatóan 460 forint lehet a kifizetés mértéke.

A Mol árfolyama (BÉT)

Forrás: [origo]

A többi blue-chip vegyesen mozog, a Magyar Telekom már 0,3 százalékkal drágul, míg a Richter a nap közepén tegnapi záróárán áll. Az Egis 0,5 százalékos mínuszban mozog, a kisebbik gyógyszergyár egyébként ma piaczárást követően teszi közzé gyorsjelentését.

Forrás: [origo]

Már "csak" 1,5 százalékkal emelkedik az OMV, holott reggel még 3 százalékkal ugrott az árfolyam a várakozásokat felülmúló negyedéves számokra. Ha az egyszeri tételektől tisztított és újrabeszerzési árakkal kalkulált adó- és kamatfizetés előtti eredményt vizsgáljuk kedvező a kép, ugyanakkor a szintén tisztított nettó profit minimálisan, 2 millió euróval gyengébb lett a vártnál.

Az OMV árfolyama (Bécs)

Forrás: [origo]

Gyengülésbe kezdett a forint a délelőtt folyamán, az árfolyam egészen a 295,5-ös szintig került az euróval szemben. Ebben szerepet játszhatott, hogy a Fitch szerint hiába hozza Magyarország a várt költségvetési hiánycélt, nem biztos, hogy kikerül a túlzottdeficit-eljárás alól. Emellett az 1,7 százalékos vártnál lassabb áprilisi infláció következtében tovább folytatódhat a kamatvágás is, amivel újabb mélypontra kerülhet majd az irányadó ráta, talán ezt is kedvezőtlenül ítélik meg a befektetők.

Az EUR/HUF árfolyama

Forrás: [origo]

A mai 3 hónapos diszkontkincstárjegy aukción a múlt hetinél alacsonyabb mértékű vételi ajánlat érkezett, és az Államadósság Kezelő Központ is kevesebb mennyiséget fogadott el, mint a meghirdetett. Az átlaghozam 4,24 százalékon alakult, ami 2 bázisponttal alacsonyabb az előzőnél, azonban a tegnapi másodpiaci referenciahozamhoz képest 16 bázisponttal magasabb.

Forrás: [origo]

Továbbra is mínuszban Európa

A német befektetői hangulatot jelző Zew index értéke a vártnál kisebb mértékben nőtt májusban. A Bloomberg konszenzusban 40 pontos érték szerepelt, míg a tényleges adat csak 36,4 pont lett. Az eurózónára vonatkozó Zew index azonban 27,6 pontra emelkedett, az előző havi 24,9 pontról.

Az eurózónában az ipari termelés 1,7 százalékkal csökkent ugyan, azonban a szakértők ennél nagyobb 2 százalékos mínuszt vártak. Az előző havi 3,2 százalékos zsugorodás után pedig mindenképpen pozitívnak számít.

A vegyes, de többségében mégiscsak jobb makroadatokra az európai tőzsdék nem reagáltak, lényegében ugyanott tartózkodnak ahol a reggeli órákban. Egyedüli kivételként a holland börze tud emelkedni.

Forrás: [origo]

Kiderültek a Commerzbank tőkeemelési tervének részletei, melyről egy-két információt már a hétvégén megszellőztetett a német Handelsblatt napilap. A ma reggel megjelent információk szerint a tulajdonosok egy opcióhoz jutnának, melynek keretein belül minden 20 részvény után 21 új részvény vásárolhatnának darabonként 4,5 eurós áron. A jegyzési időszak május 15-én, azaz holnap kezdődik és egészen május 28-ig tart. A Commerzbank 1,7 százalékkal csökken.

Több mint megduplázta Airbusokon elért profitját az európai repülőgépgyártó EADS, ennek köszönhetően a vártnál jobb első negyedéves eredményeket tett közzé mai gyorsjelentésében. Az egyszeri tételektől tisztított adó- és kamatfizetés előtti eredménye (EBIT) 56 százalékkal emelkedett 741 millió euróra. Az EADS árfolyama 2 százalékkal emelkedik a ma, idén pedig már 42 százalékkal növekedett a társaság értéke.

A GDF Suez papírjai csaknem 3 százalékkal zuhannak miután az egyik tulajdonos Groupe Bruxelles Lambert 65 millió részvényt adott el 16,26 euróért.