Lopakodó üzemmódban a Magyar Telekom

Vágólapra másolva!
Egyaránt pozitív eredményt érhettünk el a Magyar Telekom osztalékralijából, ha január elején vásároltuk meg a telekompapírt. Ugyanakkor, ha az elért hozamot összehasonlítjuk a Budapesti Értéktőzsde elszőszámú indexének, a BUX-nak a teljesítményével, akkor már korántsem lehetünk ilyen optimisták, hiszen közel azonos növekedést láthattunk a két instrumentumtól.
Vágólapra másolva!

Aki arra adja a fejét, hogy a Budapesti Értéktőzsdén kereskedjen, annak egészen biztosan az első három dolog között van, amit megtanul, hogy ha tavasz, akkor Magyar Telekom és osztalékrali! Tuti nyerő, tuti pénz, csak meg kell venni január elején, szemeket becsukni és csilingel a kassza!

Lehet, hogy idén hosszú volt a tél és én is kicsit befásultam, de valahogy nekem olyan érzésem van, mintha a Magyar Telekom árfolyama időtlen idők óta 410 és 420 között lebegne... és idén ez a rali elmaradt volna. Ezért aztán úgy döntöttem, kicsit utánajárok, hogy valójában mennyit lehetett keresni ezzel a tuti bulival az idén, és az elmúlt években.

Ne feledjük el, 2010-ben még részvényenként 74 forinttal örvendeztette meg a közgyűlés a részvénytulajdonosokat, azóta azonban már az 50 forint is szépen cseng a fülünknek vagy a zsebünknek. No de lássuk a tényeket, a számok nem hazudnak!

Forrás: [origo]

A fenti grafikonból egyértelműen kiderül, hogy az elmúlt 4 évben, ha valaki január elején Magyar Telekom részvényt vásárolt, akkor mind a 4 esetben pozitív eredménnyel zárhatta az üzletet. De az is látszik, hogy az idei évet is beleértve csak kétszer teljesített jobban a részvény, mint a BUX index, és ebből a kettőből is csupán egyszer, idén látszik szignifikáns felülteljesítés a piachoz képest - míg a Magyar Telekom január eleje óta 9,3 százalékot drágult, addig a BUX indextől csupán stagnálásra futotta (+0,8 %).

Ha az elmúlt 4 év hozamait összeadjuk, akkor a telefontársaság részvénye idén nagyot hajrázva a maga javára fordította a küzdelmet "összetettben" - 4 év alatt 39,5 százalékot emelkedett a részvény, a BUX index pedig 37,2 százalékot ment. Vagyis megállapíthatjuk, hogy aki a híres nevezetes Magyar Telekom osztalékralira fogadott, az ugyan nyerőket zsebelhetett be az elmúlt években, de ez a teljesítmény korántsem olyan kiemelkedő, mint amilyennek elsőre talán tűnhet.

Valószínűleg az már csak számomra megdöbbentő, hogy pont idén, a legnagyobb rally közepette nem vettem észre a száguldást... Szemüveget a brókernek!