Kilőtt az Egis - Érdemes még beszállni?

7
Vágólapra másolva!
A nagy tőzsdei szárnyalás végül a befektetőket olyan lemaradó részvények piacai felé terelheti, melyek jó áron kínálnak stabil működést és vonzó növekedési lehetőségeket. Ezeknek a kritériumoknak a magyar részvénypiacon az Egis tökéletesen megfelel, aminek a kedvező gyorsjelentés mellett szintén szerepe lehetett abban, hogy nagyot szökkent a papír árfolyama az elmúlt napokban. Vajon képes lesz az árfolyam újabb csúcsokat is meghódítani? 
Vágólapra másolva!

Indokolatlannak tűnő félreárazások mutatkoznak egyes hazai papírok piacán, a külföldi befektetők magyar részvénypiacon való alulpozícionáltsága, valamint a hazai eszközök meglehetősen kedvezőtlen megítélése miatt. Úgy gondoljuk, hogy a globális részvénypiaci rali közepette a befektetők elkezdik majd keresni azokat a lemaradókat, melyek olcsón kínálnak még jó növekedési lehetőséget.

Ennek a kritériumnak kiválóan megfeleltethetőek az Egis részvényei a magyar tőzsdén. A gyógyszercég erős első negyedéves számokat publikált, növekedési sztorira is van lehetőség, amihez jelenleg igen olcsón tudnak hozzájutni a befektetők. A kockázatokat figyelembe véve is kedvezőnek tűnik a papírokat körülvevő fundamentális kép.

Az Egis részvényeit több szempont szerint is vonzónak találhatják a befektetők:

1, Pozitív meglepetést okozott a vállalat a legutóbbi gyorsjelentésével, ráadásul az idáig eltelt első pénzügyi félévben már sikeresen teljesítette az egész éves elemzői EBITDA várakozások 55 százalékát (vagyis több mint felét). A nettó profit szintjén még ennél is kedvezőbb a kép, hiszen a várakozások 70 százalékát hozta a társaság az időarányosan elvárható 50 százalék helyett.

2, Bár az idei éves eredmény alakulására vonatkozó elemzői várakozások eddig is szépen emelkedtek, a jelentés segíthet abban, hogy ez a kedvező trend az előttünk álló hónapokban is megmaradjon. A javuló eredménykilátások felkelthetik a befektetők figyelmét, hiszen az Egis többek között ezzel is kitűnik a régiós szektortársak mezőnyéből.

3, Eközben ráadásul a részvények mutatószámok alapján továbbra is meglehetősen vonzók, az előretekintő EV/EBITDA mutató a válság során látott 2,8-as szinteken tartózkodik. Ebben nagy szerepe lehet a magyar részvényektől való elfordulásnak, amiben a roppant támogató külpiaci hangulat miatt változás - még ha nem is gyökeres fordulat, de némi javulás - következhet az év második felében. Az aktivitás növekedése meghozhatja az érdeklődést az alulteljesítő, lemaradó részvények iránt.

4, Csak nagyon ritkán fordul az elő, hogy az Egis ennyire alulértékelt legyen EV/EBITDA alapon a régiós szektortársakhoz képest. Korábban, amikor a hazai gyógyszercég értékeltsége a régiós medián felére esett, rendre az árfolyam emelkedése következett, persze ebből még nem következik egyenes arányosan, hogy most is ez a minta fog ismétlődni.

5, Az intézményi elemzők a jelenleginél sokkal magasabb értéket látnak a vállalatban. A célárfolyamok 30 százalékos emelkedési potenciált tükröznek, márpedig korábban a részvény hasonló mértékű "lemaradása" a céláraktól képes volt az emelkedés irányába kormányozni az árfolyamot.



Fontos persze kiemelni a kockázatokat is. A részvény eddig is nyomott árazási mutatókon forgott, vagyis egyáltalán nem biztos, hogy a befektetők most kezdik el átárazni a papírokat, ami az árfolyam emelkedésében fog testet ölteni. A magas elemzői célárakban pedig szerepet játszhat akár az elemzők túlzott optimizmusa is, amihez képest csalódást is okozhat a társaság.

Mi történik a cégnél?

Nem lehetett panaszuk a befektetőknek az Egis utóbbi időszaki teljesítményére. Az első negyedévben a várakozásoknál erősebb teljesítményre volt képes a vállalat, ráadásul a menedzsment megerősítette az idei 4-6 százalékos bevételi növekedésre vonatkozó prognózisát is. Egy fekete pontja a jelentésnek talán a költségek elszaladása. Az értékesítési és K+F kiadások egyaránt nagy ütemben emelkednek, amik az üzemi eredmény szintjén rontják az összképet. Bár a költségsorok növekedése a következő időszakban is megfigyelhető lesz, a növekedés üteme a menedzsment jelzése szerint mérséklődhet. Nem szabad azt sem elfeledni, hogy ezeknek a költségeknek (értékesítési hálózat fejlesztése, vagy a kutatásokra költött összegek) a jövőben a bevételek szintjén jótékony hatást fejthetnek majd ki.

A vállalat már készül a biohasonló termékek értékesítésére is, ami jelenleg költségeket emészt fel, míg a hozzá kapcsolódó előnyök csak később jelentkezhetnek. Úgy tűnik, hogy a piac egyelőre nem számol a dél-koreai Celltrionnal kötött partneri megállapodásban rejlő potenciállal, melynek felfutása jövő évtől kezdődhet.

Mivel a piaci szereplők már várják az együttműködés első hasznait, a Celltrion körüli hullámok az elmúlt hetekben az Egis tulajdonosaira is ráijeszthettek. Bár a vállalat alapító tulajdonosának kiszállási szándéka, az egyik készítmény vizsgálataival kapcsolatos bizonytalanság, illetve a kreatív könyvelésre vonatkozó vádak óvatosságra intenek, a dél-koreai cég körüli hullámok mostanra lecsillapodtak.

A növekedési sztorit a Celltrionnal kötött megállapodás mellett az is segítheti majd a vállalatnál, ha megfelelő áron tud végrehajtani jó potenciállal kecsegtető akvizíciót. A hatalmas készpénzállomány egy része (az erre szánt 100 millió euró) végre termőre fordulna, ami a vállalat eredménynövekedéséhez mindenképp nagyobb mértékben járulhatna hozzá a jövőben. Az árfolyamban jelenleg ez a potenciál sem tükröződik, ami annak is betudható, hogy kevés konkrétumot ismerünk csak az akvizíciós tervekről.

Nem szabad elfeledni azt sem, hogy az Egis a 2015-16-os üzleti évben az éves nettó jövedelem felének megfelelő egyszeri bevételre számíthat, annak ellenére, hogy végül nem a saját vérnyomáscsökkentő gyógyszerét kezdi majd értékesíteni Amerikában a vállalat partnere. Ennek az egyszeri profithatásnak a jelenértéke egy Egis részvényre vetítve nagyságrendileg 800 forintnak felel meg, de a hír megjelenésére a részvény nem is igazán reagált.

A támogató külpiaci hangulat elmúlása, a hazai szabályozói környezet kedvezőtlen változása, vagy egy elhibázott felvásárlás természetesen az Egis részvényekre is kedvezőtlenül hatna, melyek kockázataival érdemes tisztában lenni. A fentiek tükrében ezeket a kockázatokat azonban elviselhető mértékűnek tartjuk a történetben rejlő potenciállal összevetve.

Támogató technikai kép

A részvény árfolyama a 200 napos mozgóátlagról felfele vette az irányt az elmúlt napokban, és könnyedén törte át felfele az ötven napos mozgóátlagot is. Az április-májusi mélypont környékén ráadásul erőteljes támaszok összpontosulnak, a lokális mélypont szintjét az emelkedő trendvonal és a 200 napos mozgóátlag erősíti. Amíg ezek a szintek kitartanak, addig a trendszerű, tartós lejtmenetnek kisebb lehet a valószínűsége.

A korábbi, 19 450 forintos lokális csúcsok azonban egyelőre ellenállást jelentenek a papír árfolyamának, ezek áttörésével nyílhatna tér a magasabb árszintek irányába. Az elmúlt napok igen látványos menetelésével átmenetileg elfogyhat a szufla, így nem lenne meglepő, ha kis pihenéssel készülne a részvény a kitörésre.

Ha viszont erre sor kerülne, úgy egy emelkedő háromszögből törne ki a részvény, melyből célként - a technikai elemzés szabályai szerint - a 2010-ben elért 24 000 forintos magasságok számíthatók. Addig persze a 22 000 forintos szinteket követően még számos akadályt kellene maga mögött hagynia az árfolyamnak.

Az Egis árfolyama (Ft)