Kevesebb Big Mac fogyott áprilisban is

Vágólapra másolva!
Folytatódik a McDonald's kálváriája, legalábbis a legutóbb közzétett forgalmi adatok alapján. A hamburgerek közel sem fogynak olyan jól mint az elmúlt években, 0,6 százalékkal zsugorodott a forgalom áprilisban az előző év azonos időszakához képest a legalább egy éve nyitva lévő éttermekben. Leginkább Ázsiában, és Európában mutatkozik a McDonald's esetében a visszaesés.
Vágólapra másolva!

A vártnál nagyobb visszaesés mutatkozott áprilisban a McDonald's éttermek forgalmában, ami főleg az afrikai-ázsiai, valamint az európai piacok gyengélkedése miatt következett be. A McDonald's a legalább 13 hónapja nyitva lévő üzletek forgalmának éves változását szokta vizsgálni, mely jelen esetben 0,6 százalékos visszaesést mutatott, elmaradva az elemzők által várt 0,48 százalékos zsugorodástól.

Forrás: [origo]

Az ázsiai térség gyengélkedése nagyban magyarázható, a korábban már említett madárinfluenza botránnyal is. A lakosság meglehetősen szeptikussá kezd válni a gyorséttermek által alkalmazott élelmiszerbiztonsággal kapcsolatban. A térség forgalmától csupán 1,4 százalékos visszaesésre számítottak az elemzők, ezzel szemben 2,9 százalékos zsugorodás következett be.

Ahogyan Ázsiának, úgy Európában sem lehet túl sok oka a büszkélkedésre a cégnek, az elemzők által várt 1 százalékos visszaesést jócskán meghaladta a tényleges adat, mivel az 2,4 százalékos zuhanást mutatott.

Eközben viszont Amerikában jól fogynak a hamburgerek, az értékesítés volumene 0,7 százalékos emelkedést mutatott áprilisban, holott az elemzők még itt is visszaesést vártak. Az emelkedésben komoly szerepe lehet a legújabb sláger terméknek kikiáltott McWrapek jó teljesítményének is.

A befektetők azonban nem fogadták túlzottan negatívan a híreket, hiszen az áprilisban közzétett gyenge első negyedéves gyorsjelentéssel együtt a menedzsment már jelezte, további zsugorodást vár a forgalomtól. A részvény csak minimális, 0,3 százalékos gyengülésen ment keresztül a nyitást követően.

A McDonald's árfolyama (NYSE)

Forrás: [origo]