Nagyot kaszáltak az új részvényekkel a befektetők

Vágólapra másolva!
2007 óta a legjobb éve lehet az elsődleges tőzsdei kibocsátási (IPO) piacnak az idei, hiszen eddig már közel 17 milliárd dollár értékben bocsátottak ki új részvényt a cégek. Csak a múlt héten 11 IPO-t vezényeltek le a társaságok, ilyenre utoljára 2007 decemberében volt példa. A tőzsdei újoncoknak sikerült megverniük az S&P 500 index teljesítményét is, a legnagyobb 25 IPO-t lebonyolító cég átlagosan 22 százalékos hozammal gazdagította a befektetőit.
Vágólapra másolva!

Milliárdokért vettek új részvényeket a befektetők

Már több mint 60 vállalat ment tőzsdére idén az Egyesült Államokban, összesen közel 17 milliárd dollár értékben vonva be új tőkét, amivel 2007 óta a legjobb évet produkálta a piac, derül ki a Dealogic adataiból. Csak az elmúlt héten 11 IPO-ra került sor az USA-ban, ilyenre legutoljára 2007 decemberében volt csak példa.

A Bloomberg adatai szerint április végéig 18,4 milliárd dollár értékben került sor elsődleges kibocsátásra, míg az ügyletek száma 120 darab volt. A Dealogic és a Bloomberg adatai közötti különbség abban állhat, hogy a Dealogic gyűjtése között vélhetően nem szerepelhet minden tranzakció, minden bizonnyal a kisebb méretű kibocsátásokat nem vették figyelembe az előbbinél. De a trendet ez nem befolyásolja, sőt még inkább megerősíti azt.

Forrás: [origo]

Mi az IPO?

Az angol initial public offering rövidítése, elsődleges tőzsdei kibocsátást jelent. Az IPO az az eljárás, aminek keretében egy zárkörű részvénytársaság részvényei széles körben elérhetővé válnak a tőzsdén keresztül. Általában jegyzési szakasszal kezdődik a folyamat, ahol a kibocsátást szervező befektetési bankok összegyűjtik és összesítik a részvényből vásárolni kívánó befektetők igényeit. A felkínált mennyiség és az ajánlatok alapján kialakuló egyensúlyi ár lesz a jegyzési ár, az IPO-ban résztvevő befektetők ezen az áron kapják meg a részvényeket. A jegyzés lezárultát követően kezdődik meg a tőzsdei kereskedés a részvényekkel, ugyanúgy, mint bármely más, tőzsdére már bevezetett részvénnyel.


Sokan úgy gondolják, hogy az egész gazdaságra kedvező hatással van, ha jól megy az IPO piac, mert így a vállalatok új beruházásokat hajthatnak végre, emellett pedig csökkenthetik hitelállományukat is. Valamint az ilyen tranzakciók során tipikusan eladóként fellépő kockázati tőketársaságok, busás hasznot könyvelhetnek el, amiket visszajutathatnak befektetőiknek, illetve ezek után új lehetőségek után nézhetnek, segítve ezzel a vállalatok finanszírozását.

Azonban azt sem szabad elfelejteni, hogy a cégek tulajdonosai szeretnek akkor a tőzsdére menni, amikor jó az általános befektetői hangulat, hiszen ilyenkor drágán tudják eladni papírjaikat, még akkor is, ha esetleg azok nem érnének annyit. Ez pedig a részvénypiac túlfűtöttségének egyik jelét is adhatja.

A kevesebb pánik is jótékonyan hatott az IPO-kra

Az idei évben az is segíthette a tőzsdei megjelenéseket, hogy a 2008-as válság óta nagy ingadozásokat lehetett látni az árfolyamokban, amit azonban az elmúlt hónapokban már nem lehetett tapasztalni. Az S&P 500 például tavaly november közepe óta folyamatos emelkedést produkál, amiket csak kisebb visszaesések szakítanak meg. Ezt a hegymenetet a jegybanki pénznyomda mellett a jelenlegi alacsony kamatkörnyezet miatt vastagabb hozamokat kereső befektetők fűtötték leginkább.

Persze ha visszatérne a korábban tapasztalt volatilitás, valamilyen hirtelen bekövetkező pánik miatt, az elég gyorsan bezárhatná a kaput az elsődleges tőzsdei kibocsátások előtt is. Erre nagyon jó példa a 2011 augusztusi amerikai leminősítés, és az európai adósságválság miatti rémület, hiszen abban az évben is hasonlóan jól kezdődött az év az IPO-kat tekintve, de aztán már nem nagyon volt kedvük a cégeknek a tőzsdére menni.

Elkapkodták az új részvényeket a befektetők

A tőzsdén idén megjelenő vállalatok a legjobban teljesítők között voltak idén. A legnagyobb 25 IPO-t lebonyolító cég átlagosan 22 százalékkal erősödött a kezdeti árfolyamhoz képest, amivel túlszárnyalták az S&P 500 szintén nem rossz 15 százalékos idei emelkedését is.

A Zoetis 28 százalékos hozamot produkált eddig azoknak a tulajdonosoknak, akik február elején megvették a részvényeket a kezdeti árfolyamon. Az állatgyógyászati készítményeket gyártó Pfizer leányvállalatának IPO-ja volt idén eddig a legnagyobb, 2,57 milliárd dolláros értékével. De jól teljesít az áprilisban tőzsdére lépett Seaworld is, amely az előzetesen meghirdetett összegnél nagyobb, 807 millió dollárt vont be, az előzetesen meghatározott ársáv legfelső határán. Ennek ellenére is 24 százalékkal ugrott a vízi parkokat üzemeltető cég árfolyama az első kereskedési napon, de a jelenlegi ár is 30 százalékkal magasabb, mint az IPO-ban meghirdetett.

Jelenleg is számos nagyobb ügylet van előkészítés alatt, többek között a Votorantim Cimentos, a világ nyolcadik legnagyobb brazil cementgyártója a New York-i tőzsdére készül. Ha megvalósulna még az idén a tranzakció az 2013-ban a legnagyobb lehetne 5,4 milliárd dolláros értékével az eddigi kibocsátások szerint. Emellett a több szegmensben működő ipari beszállító cég a HD Supply Holdings 1 milliárd dollár értékben tervez részvénykibocsátást.

Forrás: [origo]