Kapkodják a fizikai aranyat

Vágólapra másolva!
Ellentétes irányú folyamatok zajlanak az arany fizikai és dematerializált piacán. Amíg a fizikai arany iránt óriási kereslet mutatkozott az év első három hónapjában, addig az arany árfolyamának mozgását leképező tőzsdén kereskedett alapokból (ETF) masszív tőkekiáramlás látható.
Vágólapra másolva!

A World Gold Council legfrissebb jelentése szerint egy év alatt 12 százalékkal ugrott meg az aranyékszerek iránti kereslet az idei első negyedévben, különösen Kínában volt erős a forgalom, ahol soha nem látott mennyiséget, 185 tonnányi aranyékszert adtak el - írja a MarketWatch.

Forrás: [origo]

Az ázsiai országon kívül Indiában - ahol az arany különleges szerepet tölt be - 15 százalékkal volt magasabb az aranyékszerek iránti kereslet, mint egy évvel korábban, ami rendkívül komoly problémákat okoz Indiának. A nemesfém 90 százalékát ugyanis importon keresztül szerzik be az indiaiak, ami a hiány növelésén keresztül súlyos teherként nehezedik a folyó fizetési mérlegre, és a gazdasági növekedésre. Emiatt az ország vezetése a korábbi 4 százalékról 6 százalékra volt kénytelen emelni az importvámot.

Ezen túl az USA-ban is régóta nem látott folyamatok bontakoztak ki, mivel 6 százalékos keresletnövekedésről számoltak be, ami az első jelentősebb növekedésnek számított 2005 óta. Ebben valószínűleg az játszik szerepet, hogy a lakosság újra kezdi felismerni az aranytartás különleges értékét - mondta el a MarketWatchnak Jason Toussaint, a World Gold Trust Services vezérigazgatója.

Ráadásul a jegybankok is óriási mennyiségű, 109 tonnányi fizikai aranyat vásároltak, ami szintén hozzájárult a kereslet megugrásához, ráadásul az elmúlt hét negyedév alatt folyamatosan 100 tonna fölött vették a nemesfémet ezek a szervezetek.

Ezzel szemben még az arany árfolyamának áprilisi bezuhanása előtt masszív tőkekiáramlás volt látható az arany ETF-ekből, amiben nagy részben profitrealizálások játszhattak szerepet Toussaint szerint. Átszámítva 177 tonnányi arany áramlott ki ezekből a tőzsdén kereskedett alapokból az első negyedévben, ennek ellenére még így is 2 százalékkal több tőke (átszámítva 2514 tonna) volt az ETF-ekben, mint 2012 azonos időszakában.

Marcus Grubb, a World Gold Council befektetési üzletágának vezetője szerint az ETF-ekből való kiáramlást ellensúlyozni tudta a befektetési célú aranyérmék és aranyrudak egy év alatt 10 százalékkal megélénkülő forgalma, mely 378 tonnát tett ki.

Arany árfolyama (dollár/uncia)

Forrás: [origo]