Javulást vár gázüzletágától az OMV

Vágólapra másolva!
Hosszú távon profitot is termel majd az OMV gázüzletága, mondta el Gerhard Roiss vezérigazgató az osztrák hírügynökségnek adott interjújában. Az OMV előnytelen hosszú távú gázszerződések miatt kénytelen elkönyvelni veszteségeket. Roiss elmondta, hogy már megbeszéléseket folytatnak az oroszokkal és a norvégokkal is, hogy újratárgyalják az árakat. A társaság ma jelentette be azt is, hogy 230 millió euró értékű beruházást hajt végre a downstream szegmensben Németországban és Ausztriában.
Vágólapra másolva!

Az OMV vezérigazgatója, Gerhard Roiss szerint idő kell még ahhoz, hogy a földgáz üzletág sikeres legyen a cégnél, de hosszú távon ez elérhető, nyilatkozta ma az APA osztrák hírügynökségnek.

Habár jelenleg még veszteséges a gázdivízió, Roiss elmondta, hogy az OMV tárgyalásokat folytat az oroszokkal és a norvégokkal is a földgáz árát illetően, és ha sikerülne elérnie, hogy alacsonyabb áron kapja azt, az nagyban segíthetné az üzletág eredményességét is.

Ugyanis jelenleg a hosszú távú szerződésekben rögzített olajhoz kötött beszerzési gázárak és az értékesítési árak közötti különbség meglehetősen széles, aminek következtében veszteségesen kénytelen működni a gázkereskedési üzletág.

Az OMV a jelenlegi gázkitermelést a jövőben még inkább szeretné erősíteni a kereskedelemmel szemben, hiszen azon magasabb nyereséget lehet realizálni. A cégnek így nem kellene akkor is drágán vásárolnia a gázt, ha az eladási árak csökkennek. Az első negyedévben a társaság 5 százalékkal több gázt adott el, azonban ennek nagy része az alacsony marzsú kereskedelmi értékesítéshez kötődtek. Összességében mégis az látszik, hogy a gázszegmensben pozitív folyamatok játszódnak le.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Roiss azt is elmondta az interjúban, hogy a Németországi Haimingbe tervezett gáztüzelésű hőerőmű építését nem fogja megvalósítani a társaság.

Az OMV tájékoztatása alapján az osztrák olajcég 230 millió euró értékű beruházást hajt végre butadién gyáraiban. Ennek keretében a németországi Burghausenben új üzem épül, míg a jelenlegi Schwechat-i finomítót kibővítik. A butadién a műanyagipar egyik legfontosabb alapanyaga, amit elsősorban az autóiparban és a gumigyártásban használnak. Az OMV stratégiai beruházásnak tekinti a lépést, ugyanis a cég azt várja, hogy a butadién iránti kereslet jelentősen növekedni fog a jövőben.

Nem az osztrák olajcég azonban az egyetlen amely a butadién iránti kereslet felfutásában bízik. A Mol tavaly júliusban döntött egy butadién finomító tiszaújvárosi építése mellett, amley a tervek szerint 2014-re készülhet el. A beruházást a TVK valósítja meg, melynek értéke körülbelül 30 milliárd forint.

Az OMV árfolyama (Bécs)

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]