Íme, a milliárdosok kedvenc befektetései

Vágólapra másolva!
Több százmillió dolláros profitot ért el az első negyedévben Soros György a Google részvényein, miután a világhírű befektető tovább növelte részesedését a keresőóriásban, és a vállalat részvényei valóságos szárnyalást mutatnak az év eleje óta. Többek között ez derült ki a világ legnagyobb hedge fundjai által közzétett negyedéves jelentésekből, melyek alapján a befektetők betekintést nyerhettek a hatalmas méretű alapok befektetéseibe. A riportokból ezen túl az is kiderült, milyen cégekben lát fantáziát Warren Buffett és a többi milliárdos menedzser.
Vágólapra másolva!

Közzétették az idei első negyedévre vonatkozó úgynevezett "13F" jelentéseiket az amerikai pénzügyi felügyelet (SEC) felé a világ legnagyobb hedge fundjai, melyekből az derült ki, hogy milyen befektetésekben gondolkodnak a hatalmas méretű alapok. Ezeket a riportokat mindig kiemelt figyelem övezi a befektetők részéről, mivel betekintést nyújthat a milliárdos alapok kulisszatitkaiba, és, hogy miként vélekednek az egyes vállalatokról a milliárdosok.

A hedge fundokra ugyanis leginkább azok a tényezők jellemzőek, hogy aktívan kezelik portfóliójukat, speciális stratégiákat követnek, jelentős tőkeáttétellel kereskednek, így nagyobb kockázat vállalása mellett az átlagosnál magasabb hozamokat céloznak meg befektetéseikkel.

Nagyot kaszált Soros a Google-on

A riportokból kiderült, hogy közel 150 ezer Google részvényt vásárolt az első negyedévben Soros György, a világhírű magyar származású befektető, ami után a keresőóriás részvényeiből már 337 ezer darab van a birtokában. Ez viszonylag alacsony, mindössze 0,1 százalékos tulajdoni hányadot jelent, azonban a Google árfolyamának szárnyalása még így is tekintélyes, több száz millió dolláros profitot biztosíthatott Soros és alapja számára. A papír szinte rendületlenül menetel felfelé, májusban pedig már a 900 dolláros, soha nem látott szintet is áttörte.

Forrás: [origo]

Soros ezen túl csökkentette Apple kitettségét az idei első három hónapban, és már csak a cég részvényeiből 26 800 darabbal rendelkezik az előző negyedév végi közel 184 ezer után.

Buffett az IBM-ben és a Wells Fargóban is bízik

A világ egyik leggazdagabb emberének, Warren Buffett-nek a cége, a Berkshire Hathaway összesen már 85 milliárd dollárnyi befektetés felett rendelkezett az idei első három hónapban az előző negyedévi 75 milliárd dollár után. A vállalat többek között eladta az Archer Daniels Midlandben és a General Dynamicsban meglévő részesedését, és a Procter & Gamble pakk is 27 százalékkal csökkent, a Johnson & Johnson részvénycsomag értéke pedig 1 milliárd dollár alá csúszott, holott 2011 végén még több mint 2 milliárd dollárt tett ki a tulajdoni hányad

A Berkshire ugyanakkor további Wells Fargo és IBM részvényeket vásárolt az első negyedévben, amivel az előbbiben már 8,65 százalékos,, az utóbbiban pedig 6,1 százalékos részesedéssel rendelkezik. Buffett cége ezen kívül a Wal-Mart Stores-ban is növelte tulajdoni hányadát. Továbbá a társaság az előző negyedévhez hasonlóan 400 millió darab Coca-Cola részvénnyel, és 1,55 millió darab Visa papírral rendelkezik.

Forrás: [origo]

Icahn még gazdagabb lett

Carl Icahn, a milliárdos befektető szintén tovább növelte vagyonát, és befektetéseinek értéke már 16,9 milliárd dollárt tesz ki a 13F jelentése szerint. Icahn többek között továbbra is a Dell egyik legnagyobb tulajdonosának számít, és változatlanul nagy küzdelmet folytat, hogy megakadályozza a számítógépgyártó felvásárlását, és tőzsdéről való kivezetését.

A milliárdos ezen kívül 16,5 százaléknyi pakkot birtokol a Herbalife étrendkiegészítőket forgalmazó amerikai vállalatban. A befektető továbbra is tartja 5,54 millió darab részvényből álló Netflix pozícióját (9,9 százalékos tulajdoni hányad), melyen elért nem realizált nyereség már az egy milliárd dollárt is meghaladta a Marketwatch szerint, miután Icahn 58 dollár környékén vásárolt a papírokból még októberben, és a Netflix árfolyama már a 250 dollárt is megközelítette.

Netflix (Nasdaq)

Forrás: [origo]

Einhorn bevásárolt az Apple-ből, majd beperelte a céget

David Einhorn, a szintén világhírű befektető elsősorban az Apple-ben lát óriási lehetőségeket, mivel 83 százalékkal növelte részesedését az óriásvállalatban az első negyedévben. Einhornnak már 2,4 millió darab Apple-részvény van a birtokában (0,2 százalékos részesedés) a vásárlások után annak ellenére, hogy a menedzser kisebb pereskedésbe kezdett az iPhone-okat gyártó társasággal. Einhorn ugyanis így akart nyomást gyakorolni az Apple menedzsmentjére, hogy a cég hatalmas, közel 140 milliárd dolláros készpénzállományát visszajuttassa a részvényeseknek.

A Greenlight Capitalt vezető Einhorn vélhetően az Apple-részvények egy év alatti közel 20 százalékos mélyrepülése is vásárlásra késztethette, mivel így már elég olcsónak találhatta azokat, hogy megvásárolja őket.

Einhorn ugyanakkor nagyobbat bukott az Apple-pozíciókon, mivel az óriási vásárlás ellenére az Apple-részesedése csupán 47 százalékkal, 1,02 milliárd dollárra nőtt az előző negyedév végi 695 millió dollárról- derült ki a 13F jelentésből. Az Einhorn vezette Greenlight Capital ezen túl teljes egészében megvált a 63 ezer darab részvényből álló Google pakkjától, amivel szintén nem lehetett szerencséjük a Google szárnyalása miatt.

Forrás: [origo]

Einhornon kívül Ken Fisher 50 százalékkal növelte részesedését az Apple-ben, és már másfél millió darab papírral rendelkezik.

Az Apple-t ugyanakkor nem minden hedge fund vezér tartotta vásárlásra érdemesnek, Julian Robertson, a Tiger Management vezetője például az összes Apple-részvényét eladta, és több mint 42 ezer papírt szórt a piacra. David Tepper, az Appaloosa Management irányítója pedig a portfólióiban lévő Apple-papírok 50 százalékától ( 250 ezer részvény) szabadult meg.

Paulson ragaszkodik az aranyhoz

John Paulson, egy másik neves hedge fund menedzser továbbra sem szabadul az arany emelkedéséből profitáló SPDR Gold Trust ETF-jeitől annak ellenére, hogy azok az arany árfolyamának mélyrepülése miatt már 165 millió dollárral érnek kevesebbet, mint amikor Paulson megvette őket. Az ingatlanpiac összeomlásán meggazdasgodott guru ugyanis régóta az egyik legoptimistább aranybefektetőnek számít, és görcsös ragaszkodása a nemesfémhez összességében már 1 millliárd dollár feletti veszteséget okozott számára, bár vélhetően még nem realizálta azt. A veszteséget nemcsak az ETF-eken keresztül, hanem határidős pozíciókon keresztül halmozhatta fel.

A SEC-nek megküldött jelentésekből ezen túl kiderült, Paulson csökkentett az egyes aranybányákban ( Agnico Eagle Mines Ltd, Allied Nevada Gold, Barrick Gold) meglévő részesedésein, a Citigroup részvényeiből viszont 1 milliónyit vásárolt, amivel 0,03 százalékos tulajdonosnak számít az óriásbankban.

Arany árfolyama (dollár/uncia)

Forrás: [origo]

Mi az a hedge fund?

A hedge fund egy kevéssé szabályozott befektetési alap, amely jellemzően csak szűk körű, vagyonos befektetők részére elérhető, akik a tőke arányában vett fix díjon felül gyakran sikerdíjat fizetnek az alap menedzserei részére.

A hedge fundok lazább szabályozásukra és zártkörűségükre tekintettel sokkal komplexebb, egyedibb, és gyakran kockázatosabb befektetési stratégiákat tudnak megvalósítani, mint a legtöbb más vagyonkezelési megoldás, sokkal széleskörűbb eszközöket felhasználva. Ez többek között az árfolyam csökkenésére spekuláló short pozíciókat, összetett, akár tőzsdén kívüli származtatott termékeket, illetve a saját tőkén felüli kitettség, a tőkeáttétel felhasználását jelenti. Ebből kifolyólag gyakran magasabb hozamokat tudnak elérni.

A hedge fund magyar fordítására nincs egységesen elfogadott kifejezés. A médiában gyakran megjelenik a fedezeti alap, árfolyamkockázati alap szóösszetétel, de egyik sem fedi a Hedge fund definíciójának lényegét, így a leggyakrabban a szakmai anyagokban is az eredeti Hedge fund kifejezés szerepel. A "hedge" szónak valóban a 'fedezés' a magyar megfelelője, azonban ez eredetileg is arra vezethető vissza, hogy a Hedge fund-ok hőskorukban gyakran egyes pozíciókkal ellentétes irányú, vagy azok kockázatát lefedező pozíciót vettek fel hasonló eszközökben, derivatív termékekben.