Hatalmas raliban a brit telekomcég

Vágólapra másolva!
Több mint 10 százalékkal ugrik a BT Group, brit telekomcég árfolyama az elemzői várakozásokat felülmúló eredményekre. A társaság tegnap jelentette be, hogy nyártól 3 új sportcsatornát indít, melyeket internetelőfizetései mellé ingyenesen kínál majd, ezzel próbálva meg új ügyfeleket szerezni, és a meglévőket magánál tartani. A bejelentésre legnagyobb vetélytársa, a Sky tévécsatornákat üzemeltető British Sky Broadcasting részvényei hatalmasat zuhantak a csütörtöki kereskedésben, mivel ezzel akár nagy számban  veszíthet előfizetőket.
Vágólapra másolva!

Valósággal kilőttek a BT Group brit telekom cég részvényei a vártnál jobb eredményekre. A mai 10 százalék feletti hegymenettel az árfolyam már 2007 óta nem látott szintekig emelkedett. A cég 14 százalékkal több osztalékot fizet majd a tulajdonosoknak, emellett pedig 600 millió font értékű részvény visszavásárlási programot is végrehajt az elkövetkezendő 2 évben.

Forrás: [origo]

A BT adó- és kamatfizetés, értékcsökkenési leírás előtti eredménye (EBITDA) 4 százalékkal növekedett, amivel felülmúlta a szakértők várakozásait is. Habár az egyszeri tételektől tisztított adózás előtti eredmény 20 százalékkal nőtt, az elemzői előrejelzésekben szereplő 6 százalék helyett, a nettó profit az egy évvel korábbihoz képest még tovább csökkent 591 millió fontra. A BT megerősítette a márciusban végződő üzleti évére vonatkozó EBITDA várakozásait, ami megfelel az elemzői várakozásoknak, de a 2015 márciusában végződő üzleti évben is csak minimálisan nőhet az EBITDA.

Forrás: [origo]

A cég tegnap jelentette be, hogy új sportcsatornáját ingyenesen kínálja majd szélessávú internet előfizetői számára, hogy ezzel növelje ügyfelei elkötelezettségét, és bővítse új felhasználóinak számát. A BT még februárban vette meg az ESPN brit és ír televíziós egységét, amivel közvetítési jogokat is szerzett. Méghozzá, olyan Nagy-Britanniában népszerű sporteseményekről tudósíthat, mint a Premier League meccsek, a rögbi, vagy a tenisz.

A következő 3 évben csak a közvetítési jogokért közel 1 milliárd fontot kell majd kifizetnie a cégnek a becslések szerint, így nem valószínű, hogy rövid távon nyereséget érhet el ezen a társaság. A sportszegmensbe való belépéssel a társaság komoly vetélytársává válik a Sky Sports csatornákat üzemeltető British Sky Broadcasting-nek (BSkyB), amely részvényei a tegnapi BT bejelentés után közel 6 százalékot zuhantak.

A BT Group árfolyama (London)

Forrás: [origo]