Görögországra fogadnak a milliárdos befektetők

Vágólapra másolva!
Rendkívül kedvező lehetőségeket látnak a görög piacon a nagyobb hedge fundok, emiatt a nagyobb befektetők újra elkezdtek Görögország felé fordulni. A válság során leértékelődött értékpapírjaihoz hihetetlenül olcsón hozzá lehet jutni, ami nagyobb pozíciók felvételére sarkalja a milliárdos alapokat.
Vágólapra másolva!

A Görögországot egyre vonzóbb befektetési lehetőségnek tekintik a nagyobb befektetők. A Financial Times szerint ugyanis számos hedge fund vásárolt többek között a görög bankok részvényeiből az utóbbi időben a nagyobb megtérülés reményében. Leginkább a Farallon Capital, a York Capital Management, a QVT Financial és a Dromeus Capital gondolja úgy, hogy jó befektetés lehet a görög értékpapírok vásárlása.

A hedge fundok úgy érvelhetnek, hogy a régóta elhúzódó recesszió során rendkívül sokat vesztettek értékükből az eurózónából való kilépést árazó görög részvények, kötvények, melyekhez így igen olcsón hozzá lehet jutni. A kilépés elmaradt, ami az EU vezetésének elkötelezettségével együtt, hogy Görögországot minden áron benntartsák az eurózónában, jelentős felértékelődési potenciállal kecsegtet a papírok esetében.

Mi az a hedge-fund?

A hedge fund egy kevéssé szabályozott befektetési alap, amely jellemzően csak szűk körű, vagyonos befektetők részére elérhető, akik a tőke arányában vett fix díjon felül gyakran sikerdíjat fizetnek az alap menedzserei részére.

A hedge fundok lazább szabályozásukra és zártkörűségükre tekintettel sokkal komplexebb, egyedibb, és gyakran kockázatosabb befektetési stratégiákat tudnak megvalósítani, mint a legtöbb más vagyonkezelési megoldás, sokkal széleskörűbb eszközöket felhasználva. Ez többek között az árfolyam csökkenésére spekuláló short pozíciókat, összetett, akár tőzsdén kívüli származtatott termékeket, illetve a saját tőkén felüli kitettség, a tőkeáttétel felhasználását jelenti. Ebből kifolyólag gyakran magasabb hozamokat tudnak elérni.

A hedge fund magyar fordítására nincs egységesen elfogadott kifejezés. A médiában gyakran megjelenik a fedezeti alap, árfolyamkockázati alap szóösszetétel, de egyik sem fedi a Hedge fund definíciójának lényegét, így a leggyakrabban a szakmai anyagokban is az eredeti Hedge fund kifejezés szerepel. A "hedge" szónak valóban a 'fedezés' a magyar megfelelője, azonban ez eredetileg is arra vezethető vissza, hogy a Hedge fund-ok hőskorukban gyakran egyes pozíciókkal ellentétes irányú, vagy azok kockázatát lefedező pozíciót vettek fel hasonló eszközökben, derivatív termékekben.


Nem ez lenne az első eset, hogy a hedge fundok nagyobb nyereséget érnek el a görög papírokon. A Third Point 500 millió dolláros profitot ért el tavaly, miután Görögország államkötvényeiből olcsón vásárolt, majd amikor a bajban lévő állam végül az EU-val történő megállapodásnak köszönhetően drágábban értékesíteni tudta azokat.

A Third Pointnál arra számítanak, hogy a rekordmagas munkanélküliséggel, recesszióval küzdő Görögország gazdasága lassú javulásba kezd, amiből mindenképpen profitálni szeretnének - írja a Bloomberg. A lassú fellendülés tükröződik a görög részvényindexben is, mely az EU őszi mentőcsomagja óta nagyobb emelkedésre képes.

ASE index (Athén)

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Emiatt egyre több hedge fund kíván részt venni egyes görög bankok másodlagos részvénykibocsátásában is, melyben remek lehetőségeket látnak. Az egyik ilyen kedvező befektetési lehetőség lehet az Alpha Bank, Görögország második legnagyobb bankjának 550 millió dolláros SPO-ja, melynek során a bank egy darab warrantjáért az EU által biztosított Hellenic Financial Stability Fund 7,3-9 darab részvényt ad cserébe, ami Achilles Risvas, a Dromeus partnere szerint hihetetlenül vonzó ajánlat. Szerinte a részvény árfolyamának 50 százalékos emelkedése 400 százalékkal is növelheti majd a warrant értékét.

Hogy a görög értékpapírokban milyen remek lehetőségeket látnak a nagyobb befektetők, azt jól tükrözi, hogy a Dromeus Capital kifejezetten a görög piacra fókuszáló alapot indított tavaly év végén.