Már Obama is támogatná a gázexportot

Vágólapra másolva!
Az amerikai kormány a cseppfolyósított földgáz (LNG) exportjának támogatása melletti elköteleződését fejezte ki az utóbbi időben. Barack Obama úgy nyilatkozott a hétvégén, hogy az USA nettó gázexportőré válhat az évtized végére, amivel növelhetné geopolitikai előnyét is. Jelenleg közel 20 LNG-terminál vár az amerikai energiahivatal jóváhagyására, hogy elindíthassa földgázexportját.
Vágólapra másolva!

Barack Obama támogatná a cseppfolyósított földgáz (LNG) külföldre irányuló kivitelét, ezzel is erősítve az USA energiatermelésben betöltött szerepét. Az elnök a nemzeti biztonságpolitika egyik új kulcselemének is tekinti a földgáz exportot.

Obama úgy nyilatkozott a hétvégén, hogy az Egyesült Államok 2020-ra akár nettó gázexportőr is lehet. Az amerikai energiahivatal több LNG terminál beadványát is vizsgálja, amelyek földgázt szeretnének exportálni olyan országokba, akiknek nincs szabadkereskedelmi egyezményük az USA-val. Eddig csak egyetlen egység rendelkezik ilyen jóváhagyással, a Cheniere Energy Sabine Pass nevű terminálja, de további 19 vár a bírálatra.

Az amerikai kormány a földgáz használatát előtérbe helyezné az energiatermelésben is, kiváltva ezzel a szén és az olaj tüzelését, hogy ezzel is csökkentse szén-dioxidkibocsátását.

Sarah Ladislaw energiapiaci szakértő a Financial Times-nak azt nyiltakozta, hogy szerinte várhatóan el is fogják fogadni ezeket a beadványokat, azonban ezek sebessége vélhetően igen lassú lesz.

Az exporttal kapcsolatos döntések egybe esnek a Fehér Ház azon céljával, hogy újragondolják az ország energiapolitikáját, ami az amerikai diplomáciában is kiemelt szerepet kaphat a jövőben. Habár az energiahivatal hozza meg a döntést, a mögött sokkal magasabb szintű egyeztetések vannak, hiszen ez új geopolitikai előnyt is jelenthet az Egyesült Államoknak. Egy igen fontos döntést kell meghozni azzal kapcsolatban, hogy exportáljon-e földgázt az USA, vagy ne, mondta el Obama elnök a hétvégén.

Tom Donilon a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója még április végén úgy nyilatkozott, hogy a megnövekedett amerikai és globális földgázkitermelés elszakíthatja egymástól a gáz és az olaj árát, ezzel gyengítve a jelenleg domináns kitermelők erőfölényét.

Az elmúlt évtizedben Észak-Amerikában bekövetkező palagáz-forradalom hatalmas mennyiségű földgáz tartalékokat tett elérhetővé. Ezzel körülbelül negyedére csökkentve az amerikai árakat például az Európába importált LNG-hez képest.

Az LNG exportot azonban több amerikai nagyvállalat is ellenzi, főként az energia-intenzív iparágban működő mamutcégek, mint a Dow Chemical és az Alcoa, mivel az ő költségelőnyüket erodálná, ha az USA-n kívül is csökkennének a költségek a kivitel kapcsán. Sőt attól is félnek, hogy a földgáz kivitele miatt a hazai piacukon nőhet a nyersanyag ára.

Az amerikai döntéshozók azonban azért sem hajlanának az export korlátozására, mert az igen rosszul venné ki magát, ha az USA, mint a szabadkereskedelem fő pártfogója visszafogná kivitelét, hogy ezzel hozza magát versenyelőnybe.

A Henry Hub (amerikai) típusú földgáz ára (dollár/mmbtu)

Forrás: [origo]