"Filléres" okostelefon a BlackBerrytől

Vágólapra másolva!
Kisebb felfordulás támadt a befektetők körében, mikor a BlackBerry bejelentette, hogy BlackBerry Messenger nevű alkalmazását ingyenesen kínálná az Apple és az Android okostelefonjaira. A részvények pedig annak ellenére zuhantak 4 százalékot, hogy a cég bejelentette legújabb, Q5-ös okostelefonját, melyet elsősorban a feltörekvő országokban értékesítene a technológiai vállalat.
Vágólapra másolva!

Ingyenes lesz a legmenőbb alkalmazás

Ingyenessé tenné a világ számára a BlackBerry, a sokak által a készülékek egyik legjobb egyedi funkciójának tekintett BBM azonnali üzenetküldő szolgáltatást. Thorsten Heinz, a vállalat vezérigazgatója szerint már a következő hónapokban elérhetővé válna az alkalmazás az Apple és az Androidos okostelefonokra is.

A bejelentés alaposan meglepte az elemzőket, Steven Li, a Raymond James elemzője egyenesen szerencsejátékba illőnek titulálta a kétségbeesett döntést. Li hangsúlyozza továbbá, hogy a BlackBerry ezzel nagymértékben veszít exkluzivitásából.

Az viszont mindenesetre tény, hogy a "BBM élmény" talán az egyik legjobbnak tekinthető a telefonos azonnali üzenetküldő alkalmazások között, melyet Steven Li is kiemel. Az elemző azonban hozzáteszi, egyelőre még nem világos, hogyan tudja pénzzé tenni a BlackBerry az alkalmazás további elterjedéséből származó előnyöket.

Lehullt a lepel, jön a Q5!

A BlackBerry viszont nem csak a BBM-et, hanem legújabb, Q5-ös mobilját is piacra dobná júliusban. Az alacsonyabb árcédulával rendelkező telefonok elsődleges célpiacai a feltörekvő országok lesznek, mely a 450 milliós okostelefon-eladások közel 17 százalékát teszik ki éves szinten. A technológiai cég számára a menedzsment várakozásai szerint nagyobb bevételforrást jelenthetnek ezek a piacok, mint az egyértelműen Apple és Androidos telefonok uralta amerikai piac, ahol úgy tűnik a BlackBerry nem képes visszaszerezni korábbi piaci részesedését.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Úgy tűnik tehát, hogy a korábbi nagy költségcsökkentések után ténylegesen a bevételek növelése került fókuszba a BlackBerrynél, a Q5-ös telefonoktól pedig legalább akkora sikerre számít a vállalat, mint a Z10-es érintőképernyős telefonoktól, vagy a júniustól Amerikában is forgalmazott Q10-esből.

Bár a Q5-ös telefonok felpörgethetik a cég eladásait, a befektetők eléggé negatívan fogadták a BBM ingyenes alkalmazássá való "lefokozását", a cég részvénye ugyanis 4 százalékos mínuszt ért el tegnap.

A BlackBerry árfolyama (Nasdaq)

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]