Vágólapra másolva!
60 százalékos emelkedésen van túl az elmúlt egy évben a török börze indexe, amiben nagy szerepe volt, hogy a piaci szereplők várakozásai szerint az ország elérheti a hőn áhított befektetésre ajánlott minősítést. Erre novemberben került sor a Fitch révén, tegnap pedig a Moody's is a tettek mezejére lépett. A lépéseknek köszönhetően további befektetők is megcélozhatják az isztambuli piacot, ami vélhetően a forgalom mellett az árfolyamokban is éreztethetik majd hatásukat.
Vágólapra másolva!

Újabb nagy hitelminősítő látta el befektetésre ajánlott osztályzattal Törökország adósságának besorolását a Fitch után. Tegnap a Moody's is a tettek mezejére lépett, amely a legalacsonyabb "Ba1"-es befektetési minősítést fogalmazta meg stabil kilátások mellett. A törökök ezzel a lépéssel Spanyolországgal, Kolumbiával és Indiával kerültek egy szintre. A hírnek köszönhetően új történelmi csúcsra ugrott a török részvénypiac indexe a BIST 100.

A Moody's lépését a kedvező makrogazdasági folyamatokkal magyarázta, a strukturális és intézményi reformoknak köszönhetően ugyanis az ország ellenállóbbá vált a külső sokkokkal szemben. Emellett a GDP-arányos adósságállomány is kedvezően alakul, ugyanis 2009 óta 10 százalékponttal 36 százalékra csökkent a mutató.

A felminősítésben a Bloomberg írása szerint vélhetően szerepet játszott az is, hogy a török miniszterelnök, Tayyip Erdogan nemrégiben Amerikába látogatott, ahol többek között Barack Obamával is megbeszélést folytatott.

Már csak az S&P lóg ki a sorból

Törökország hitelminősítése a kilencvenes évek elejére nyúlik vissza, elsőként éppen a Moody's vette fel a törököket a palettájára, egyből befektetési kategóriába tartozó minősítéssel. Ezt követően két év sem telt el, és máris a bóvli kategóriában találta magát Törökország, később pedig az S&P és a Fitch is hasonló minősítésekkel kezdte meg a követésüket.

Forrás: [origo]

1994 óta egyetlen nagy hitelminősítőnél sem volt Törökország hosszú távú devizaadósságának hitelbesorolása megtalálható a befektetésre ajánlott kategóriákban, mígnem 2012. november 5-én a Fitch "BBB-"-os minősítést határozott meg. Ehhez most a Moody's is csatlakozott, de az S&P sem véleménye sem mutat markáns különbséget, ugyanis március végén ők is felminősítették az országot, náluk még egy lépés szükséges, hogy meglegyen a befektetési kategória.

A BIST 100 index alakulása

Forrás: [origo]

Miért is olyan fontos a minősítés?

Az egyes portfóliókezelők befektetési politikája legalább 2 befektetésre ajánlott osztályzatot ír elő, annak érdekében, hogy egy adott ország értékpapírjait tarthassák portfólióikban. A nem befektetésre ajánlott kategóriát egyfajta visszatartó erőként is fel lehet fogni. Ennek tudatában a Moody's lépésére újabb és újabb befektetőket vonzhat Törökország, ami további felhajtóerő lehet a helyi részvénypiac számára.

Ugyanakkor a piaci szereplők részben már számolhattak ennek eljövetelével, főleg a Fitch novemberi lépését követően. Elnézve az isztambuli parkett indexének, a BIST 100-nak a teljesítményét, számoltak is. Az elmúlt egy ében ugyanis 60 százalékos emelkedést láthattunk tőle, míg a világ fejlődő piacait lefedő MSCI Emerging Market indextől csupán 14 százalékos pluszra futotta. A részvénypiac kiugró teljesítménye egyáltalán nem újkeletű hír, korábban már az Investor.hu hasábjain is megjelent, hogy 2012 legjobban teljesítő fejlődő piaca a török volt (az MSCI Turkey index alapján).

Forrás: [origo]