Feldarabolná a Sonyt a milliárdos nagytulajdonos

Vágólapra másolva!
Leválasztaná a Sony szórakoztatóipari üzletágát a japán vállalatról a társaság nagytulajdonosa, Daniel Loeb milliárdos hedge fung menedzser. A befektető elsődleges részvénykibocsátás keretében tőzsdére is vinné a film- a televíziós- és a zeneiparban jelen lévő Sony Entertainment egységet, ami elég nagy húzás lehet a piaci szereplők szerint. Kevesen tudják talán, de a Sony filmipari egysége a legdinamikusabban növekvő filmstúdiónak számít az Egyesült Államokban. A hírre több mint 10 százalékot ugrottak a Sony részvényei, melyek idén már óriási emelkedésen vannak túl, leginkább a japán pénznyomdának köszönhetően.
Vágólapra másolva!

Szétválasztaná a Sony szórakoztatással foglalkozó üzletágát és a cég elektronikai szegmensét a japán vállalat legnagyobb tulajdonosa, a milliárdos Daniel Loeb. A befektető a Sony vezérigazgatójának írt levelében fogalmazta meg ezt az ötletét, melyen túl kifejti, hogy a szórakoztató egység 20 százalékát tőzsdére kéne vezetni egy IPO keretében - írja a Bloomberg.

A Third Point hedge fundot vezető Loeb szerint a mozifilmeket gyártó, a zeneiparral és a televíziós üzletággal foglalkozó szórakoztató egység a kiválás után megszabadulna a Sony régóta szenvedő elektronikai üzletágától. A társaság árbevétele folyamatosan zsugorodik, és leginkább csupán a különféle eszközeladásoknak köszönhetően tudott nyereséges első negyedévet produkálni a vállalat. Egy független társaságként a Pókember filmeket készítő szórakoztató egység hatékonyabban tudna működni, magasabb profitot tudna elérni, ráadásul a Sony árfolyamát 60 százalékkal, piaci értékét pedig 6,1 milliárd dollárral emelné Loeb szerint.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Továbbá a szórakoztató szegmens végre profitálni tudna a médiacégek néhány éve kezdődött szárnyalásából, melynek során az iparágban tevékenykedő egyes vállalatok részvényei szinte soha nem látott magasságokig jutottak. A Walt Disney, a Lions Gate Entertainment és a CBS papírjai is történelmi csúcsokat ütöttek nemrégiben.

A Sony filmipari egysége a legdinamikusabban növekvő filmstúdiónak számít az Egyesült Államokban, miután tavaly a jegyértékesítések 4,4 milliárd dolláros árbevételt jelentettek a Sonynak. A milliárdos befektető a Sony biztosításokkal foglalkozó egységét, a Sony Financialt hozta fel példának, mely levált az óriásvállalatról, és azóta nyereségesen működik - írja a Reuters.

Ha az egység önállóvá válna, akkor Loeb - aki 1,1 milliárd dollárért vásárolt részesedést a Sonyban - további összegeket is hajlandó lenne fektetni a japán vállalatba - áll a levélben. A milliárdos kiemeli, a Sony Entertainment nyilvános részvénykibocsátása során 2 milliárd dollárért vásárolna a részvényekből, ami biztosíthatja az IPO sikerességét.

A Bloombergnek nyilatkozó elemzők közül Paul Sweeney úgy véli, a Sony szórakoztatóipari egysége akár 8 milliárd dollárt is érhet, noha szerinte nehéz megbecsülni ezeknek az egységeknek a pontos értékét a vállalaton belül. Egyes szakértők még ennél is nagyobb lehetőséget látnak a szétválásban. Laura Martin, a Needham&CO elemzője úgy véli az egység 10-15 milliárd dollárt is megérhet, és a televíziós, a zenei és a mozifilmes egység egyaránt profitálhat a három piac fellendüléséből.

Loeb ötletét a befektetők is rendkívül pozitívan fogadták, mivel a Sony részvényei több mint 10 százalékot ugrottak ma Tokyóban. A papírok ebben az évben kiemelkedően teljesítenek, idén már 118 százalékot meneteltek, melyen elsősroban a Bank of Japan pénznyomtatása, és az emiatt folyamatosan gyengülő jen játszhat szerepet. Az egyre gyengébb japán fizetőeszköz ugyanis növeli az exportbevételeket, ráadásul versenyelőnyt biztosít a Sony számára a külföldi versenytársakkal szemben.

Sony árfolyama (Tokyo)

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]