7 napos sorozatot szakított meg az arany

Vágólapra másolva!
Az előző hét kereskedési napon folyamatosan eső aranyat tovább ütötték a befektetők hétfő hajnalban, de a napot mégis jelentős nyereséggel sikerült lezárnia. Még ennél is nagyobb hinta volt az ezüst piacán, de a zárás itt is markáns erősödést hozott.
Vágólapra másolva!

A nemesfémek piaca sem tétlenkedett a tegnapi napon, elképesztő volatilitás mellett sikerült végül 3 százalék körüli pluszt produkálnia az aranynak és az ezüstnek is. Az arany 1337 dollárig esett a hétfő hajnali ázsiai kereskedésben, karnyújtásnyira megközelítve az április közepi mélypontját, de innen folyamatosan erősödött, majd egy hihetetlen tízperces rally után 1390-ig száguldott. Ma hajnalban pedig egészen az 1400 -as szintig izmosodott, mielőtt visszatért volna az 1385 dollár körüli értékhez.

Arany árfolyama (dollár/uncia)

Forrás: [origo]

Az arany esetében jó jel hogy az áprilisi mélypont közelében - ami egyben két és fél éves minimum is egyben - vevők jelentek meg a piacon, de az ezüst esetében sokkal gyengébb a technikai kép. A heti nyitást követő eladói nyomás több mint 2 dollárral ütötte lejjebb az ezüst kurzusát egészen a 20 dolláros szint közelébe. Az áprilisi mélypont elesett és alatta megindult a zabolátlan stoppolódás. Az ezüst napi ármozgása közel 3 dolláros terjedelemben zajlott, ami 14 százaléknak felel meg. A vevők itt is visszafordították a piacot, de a visszapattanás messze nem olyan meggyőző, mint a nagytestvérnél.

Ezüst árfolyama (dollár/uncia)

Forrás: [origo]

A réznek nem kellett hasonló ijedtségen átesnie, sőt az elmúlt időszakban kifejezetten jól teljesít gazdasági növekedés lakmuszpapírjának is tartott ipari fém. Az elmúlt hetek kereskedési sávjának tetején várja a folytatást és van rá esély, hogy hosszú időre maga mögött hagyja a többéves mélypontnak számító 3 dollár körüli értékeket.

Réz árfolyama (dollár/font)

Forrás: [origo]

A gabonapiacon továbbra is lefelé tartanak az árfolyamok, ahogy egyre optimistábbakká válnak a befektetők az idei terméskilátásokkal kapcsolatban. Ma délután friss adatok érkeznek a kukoricaföldeken zajló munkálatok állásáról, így ha ez megnyugtató adatokat fog tartalmazni, további árnyomás érkezhet a decemberi határidőre, amely már az idei termést jelenti.

A WTI crude megközelítette az előző lokális csúcsát, mivel a közel keleti feszültség és a gazdasági kilátások javulása segítette az árfolyamot. Az olajpiacokon továbbra is a többi árupiaci instrumentumhoz képest nyugodt, oldalazó mozgást látunk, messze nincsenek olyan kilengések, mint például a nemesfémek esetében.

WTI nyersolaj (dollár/hordó)

Forrás: [origo]