Vágólapra másolva!
Lefelé vette az irányt a hazai tőzsde, amit a ma hajnalban jelentő Mol és OTP rosszabb teljesítménye húz vissza. Az OTP bár minden lényeges soron az elemzői várakozások felett teljesített mégis 1 százalék feletti esésben van. E mögött az elmúlt időszaki nagyobb emelkedések utáni korrekció mellett az is szerepet játszhat, hogy a hitelportfolió gyorsabban romlott mint a megelőző negyedévekben.A Mol kisebb mínuszban tartózkodik, miután az elemzői konszenzushoz képest felemás első negyedéves eredményt tett közzé. Az egyszeri tételektől tisztított üzemi eredménye közel 6 százalékkal jobb lett a vártnál, azonban a tisztított nettó profit lényegesen gyengébb a szakértői becsléseknél.A forint euróval szembeni árfolyama a 294,5-ös szint környékén mozog, egyelőre nem mutatva nagyobb kilengéseket.Nyugat-Európában vegyesen indult a mai kereskedés. A délelőtt folyamán több fontos makroadat is napvilágot lát majd, többek között az eurózónára és Németzországra vonatkozó Zew gazdasági hangulatindex, vagy az eurózóna márciusi ipari termelése.
Vágólapra másolva!

Csökkenésben a BUX a gyorsjelentések után

Csökkenéssel kezdett a hazai tőzsde a keddi kereskedésben, a BUX 0,4 százalékos csökkenésben van. Ezzel a régióban egyelőre alulteljesítőnek számít.

Forrás: [origo]

Az OTP részvényei eddig 1,5 százalékkal csökkennek, annak ellenére, hogy minden lényeges soron az elemzői várakozások felett teljesített a hajnalban megjelenő gyorsjelentés szerint. Egy kedvezőtlen adózási hatás miatt ugyan gyengének tűnik az OTP első negyedéves teljesítménye, az alapfolyamatok mégis kellően erős működésről árulkodnak. Azonban a hitelportfolió gyorsabban romlik, mint korábban, ami óvatosságra inthet. Valószínűleg ez is közrejátszik a ma reggeli esésben.

A nettó kamatbevételek csupán kisebb, míg az adózott eredmény 14 százalékkal haladta meg a konszenzust. A különadók torzító hatásait kiszűrő, korrekciós tételek nélküli eredmény mintegy 4 százalékkal lett jobb a becsléseknél. Ugyanakkor 2006 eleje óta a harmadik legalacsonyabb profitról számolt be az OTP.

Az OTP árfolyama (BÉT)

Forrás: [origo]

Csányi Sándor az InfoRádiónak adott interjújában megerősítette, hogy bankvásárlásra készül az OTP. Jelenleg két pénzintézettel tárgyal, melyek a magyar piac elhagyására készülnek. Az egyik esetben már írásos ajánlatot is tettek, míg a másik esetben az utolsó fázisban tartanak az egyeztetések. Az elnök-vezérigazgató várakozásai szerint 3-4 hónapon belül lezáródhatnak a tárgyalások.

A Mol 0,1 százalékos mínuszban kezdett miután az elemzői konszenzushoz képest felemás első negyedéves eredményt produkált. Az olajipari társaság egyszeri tételektől tisztított és újrabeszerzési árakkal kalkulált üzemi eredménye közel 6 százalékkal jobb lett, mint amire a szakértők számítottak. A vállalat tisztított nettó profitja 29,6 milliárd forintot tett ki, ami viszont lényegesen gyengébb az elemzői várakozásokban szereplő értéknél. Aggasztónak tűnhet továbbra is a kitermelés csökkenése, mely napi 109,9 ezer hordóra esett vissza az előző negyedévi 114,2 ezer hordóról.

A Mol árfolyama (BÉT)

Forrás: [origo]

A társaság június 6-án fizeti ki a 2012-es üzleti év után járó osztalékot. A kifizetésért legkésőbb május 27-én lehet megvenni a részvényt. Az osztalék nagyságát a társaság a későbbiekben közli majd, de nagyjából 460 forint lehet az egy részvényre vetítve, ami a tegnapi záróárral számolva 2,8 százalékos osztalékhozamnak felel meg.

A többi blue-chip a Magyar Telekom is lefelé vette az irányt, míg a Richter 0,3 százalékkal meyg lejjebb. Az Egis 0,4 százalékos mínuszban mozog, a kisebbik gyógyszergyár ma piaczárást követően teszi közzé gyorsjelentését.

Forrás: [origo]

Tovább javult a TVK profitabilitása az első negyedév során a javuló iparági környezetnek köszönhetően. Az 5,8 milliárd forintos EBITDA igen jó eredménynek számít, ugyanis mintegy 5 éve nem volt rá példa a vegyipari cégnél. Egyelőre azonban tartós javulásról nem tud beszámolni a társaság menedzsmentje.

A várakozásokat felülmúló negyedéves számokat tett közzé az első negyedévre vonatkozóan a Mol versenytársa, az OMV. Ha az egyszeri tételektől tisztított és újrabeszerzési árakkal kalkulált adó- és kamatfizetés előtti eredményt vizsgáljuk kedvező a kép, ugyanakkor a szintén tisztított nettó profit minimálisan, 2 millió euróval gyengébb lett a vártnál. A jobb eredményekre 2,7 százalékkal emelkedik az árfolyam.

Az OMV árfolyama (Bécs)

Forrás: [origo]

A Fitch várakozásai szerint a kormány meghozza a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy a költségvetési hiány 3 százalék alatt maradjon. Ugyanakkor még így is elképzelhető, hogy az unió nem szünteti meg a túlzottdeficit-eljárást, nyilatkozta a hitelminősítő Magyarországért felelős szakembere a Napi Gazdaságnak.

A forint euróval szembeni árfolyama ma reggel is a 294,5-ös szint körül mozog, miután tegnap késő délután gyengülésnek indult a hazai deviza. A dollár/forint keresztárfolyam 226,7-nél, míg a svájci frankkal szembeni jegyzés 237,7-nél ingadozik.

Az EUR/HUF árfolyama

Forrás: [origo]

Felemásan indult a kereskedés Európában

Vegyesen kezdték a napot a vezető nyugat-európai tőzsdék, a tegnapi csökkenések után. Már délelőtt fontos makroadatok érkeznek Európából. A Zew gazdasági hangulatindex az eurózónára és Németországra vonatkozóan, de például az eurózóna márciusi ipari termelésének alakulása is befolyásolhatja majd a piaci mozgásokat.

Forrás: [origo]

2,5 milliárd euró értékben bocsát ki új részvényeket a német Commerzbank, a pénzintézet 555,6 millió részvényt 4,5 eurós árfolyamon bocsát ki. A jelenlegi részvényesek 21 részvény után kapnának 20 új részvényt. Az árfolyam 2,2 százalékkal csökken a mai kereskedésben.

Kedvezően alakultak a nagy autógyártók kínai autóeladásai, az Volkswagen csoportba tartozó Audi 13 százalékkal, a BMW 11 százalékkal, míg a Daimlerhez tartozó Mercedesek eladásai szintén 11 százalékkal emelkedtek.

Jól sikerült a francia EADS első negyedéves gyorsjelentése, az üzemi eredmény 741 millió euró lett, mely meghaladta az elemzői várakozásokat. Az árbevétel szintén kedvezően alakult, 400 millió euróval több, mint a szakértői becslések. A menedzsment továbbá fenntartotta a még februárban megfogalmazott 2013-as célkitűzéseket is, melyek 3,5 milliárd eurós üzemi eredményt, és 2,5 eurós EPS-t várva.