Elszabadult a Tesla - 100 felett jár

Vágólapra másolva!
Újabb, korábban lehetetlennek tűnő akadályt teljesített a Tesla Motors, az árfolyam ugyanis már a 100 dolláros szint felett jár már, Elon Musk és részvényesei nagy örömére. A vezérigazgató pedig kiváló hónapon van túl, hiszen nem csak a Tesla, hanem másik nagy reménysége, a SolarCity árfolyama is szárnyal.
Vágólapra másolva!

Nem lehet megálljt parancsolni a Tesla Motors árfolyamának, annak ellenére, hogy az utóbbi hetekben szinte hihetetlen vágtába kezdett, tovább tudta folytatni a szárnyalását, és már a 100 dolláros szintet is maga mögé utasította. Az árfolyam félelmetesen fest, március végén a Tesla árfolyama úgy lőtt ki, akár egy rakéta, a kedvező gyorsjelentés pedig csak tovább fokozta az őrült tempót.

Ezt követően is igyekezett a Tesla a befektetők kedvére tenni, többek között kormányzati hiteleit fizette vissza az elektromos autógyártó, melynek érdekében többszáz millió dollárnyi forrást gyűjtött össze elsősorban részvény, valamint átváltható kötvény formájában az elektromos autógyártó.

A Tesla árfolyama (Nasdaq)

Forrás: [origo]

Nem valószínű, hogy az utóbbi hetekben Elon Musk, a Tesla alapítója alvási nehézségekkel küzdene, a Tesla mellett ugyanis másik cége, a SolarCity is szenzációsan teljesít a tőzsdén, az árfolyam ugyanis három hét alatt megduplázódott, mely így Elon Musk 27 százalékos részesedésének értékét is kétszeresére növelte, és több mint 600 millió dollárt keresett ezzel az elmúlt hetekben. Úgy tűnik tehát, Elon Musk cégeit shortolni nem a legjövedelmezőbb tevékenység az utóbbi időben.

Mi az a short ügylet?

Olyan tranzakció, amikor a befektető, vagy spekuláns arra számít, hogy bizonyos értékpapír árfolyama csökken. Ekkor nem vételi pozíciót nyit, hanem eladási megbízással lép be a piacra. A tranzakció lebonyolításához általában szükség van arra, hogy a befektető kölcsönkérjen annyi részvényt, amennyit el szeretne adni. Amikor a tőzsdés lezárja egy vételi megbízással az ügyletet, akkor utána vissza tudja adni a kölcsönzött papírokat. A kölcsönzésért díjat kell fizetnie a shortosnak. Azokat a short pozíciókat, melyekhez nem kérnek kölcsön papírt és napon túlra vonatkozik, naked shortnak hívják a zsargonban, de ez több európai országban is tiltott tranzakciónak minősül.



A SolarCity árfolyama (Nasdaq)

Forrás: [origo]