Kanadai kézbe kerül a Budapest Airport

Vágólapra másolva!
Új kezekbe kerül a Budapest Airport, ugyanis a tulajdonos Hochtief 1,1 milliárd euró körüli összegért eladja repülőtér-üzemeltetési üzletágát a Kanadai Állami Nyugdíjalapnak. A Hochtief célja az értékesítéssel, hogy ezentúl a nagyobb profitot termelő infrastruktúrafejlesztési szegmensre tudjon koncentrálni. A cég részvényei kilőttek a hírek hatására, és 5 százalék körül emelkednek.
Vágólapra másolva!

A Budapest Airport tulajdonosa a Hochtief német konglomerátum eladja repülőtér üzemeltetési üzletágát a Kanadai Állami Nyugdíjalapnak körülbelül 1,1 milliárd euróért, ami azt jelenti, hogy új kezekbe kerül a hazai reptér is.

A Hochtief élére novemberben kinevezett vezérigazgató, Marcelino Fernandez Verdes új stratégiát fogalmazott meg a társaság számára, hogy növelni tudja a profitabilitást, és ennek részeként válnak meg a repülőterek üzemeltetésétől. A cégnek Budapest mellett még többek között az athéni, a hamburgi, a sydney-i, a tiranai és a düsseldorfi repülőterekben is van részesedése, ami ezzel a kanadai alap kezébe kerül.

A Hochtief ingatlanfejlesztési- és energia üzletágának eladását is tervezi a jövőben, hogy csak az infrastruktúrafejlesztési divíziójára tudjon koncentrálni, ezzel vezető szerepre törve ebben a szektorban. A befolyó összeget a cég elsősorban hitelállományának törlesztésére fordítja majd.

Forrás: [origo]

Már tavaly is szóba került a repterek eladása, de akkor még nem sikerült megállapodnia az egyébként 50 százalékban spanyol kezekben lévő Hochtiefnek a tranzakcióról. Akkor Európa legnagyobb építőipari cége a Vinci (Párizs) és a kínai HNA Group jelentkezett be a légikikötőkért, több mint 1 milliárd eurót kínálva, de a Hochtief kevesellte ezt az összeget.

Forrás: [origo]

A német cég azt közölte, hogy nem vár rendkívüli eredményhatást az értékesítéstől, ami az év második felében zárulhat le véglegesen. Ugyanakkor a vezérigazgató még februárban úgy nyilatkozott, hogy rendkívüli osztalékfizetés követheti a tranzakciót.

A Hochtief árfolyama (Xetra)

Forrás: [origo]