Elintézték a japán kötvényeket

Vágólapra másolva!
Az ötéves japán kötvények másodpiaci hozama 2 hónap alatt 0,09 százalékről 0,33 százalékra emelkedett, a tízéves kötvények határidős árfolyama pedig akkora zuhanáson van túl, amit csak a Lehman csődje idején lehetett látni. Úgy fest, a befektetők agresszívan elkezdték leépíteni a japán kötvénypozícióikat.
Vágólapra másolva!

Úgy tűnik, a japán jegybank agresszív monetáris politikája a kötvénypiacokat is elérte, a hozamok ugyanis elkezdték felfelé venni az irányt - a befektetők elkezdték eladni japán kötvényeiket - , a március elején lévő 0,09 százalékról már 0,33 százalékig emelkedett a japán ötéves állampapír által elérhető másodpiaci hozam. A japán jegybank célja a 2 százalékos infláció elérése, amivel még a jelenlegi 0,3 százalékos kötvénypiaci hozam is 1,7 százalékos veszteséget okozna reálértékben. A kötvénypiac minden bizonnyal a várhatóan megemelkedő inflációt árazza.

A hétvégén az Investor.hu hasábjain épp arról írtunk, hogy a japánok a szigetországból elkezdték kimenekíteni a pénzüket, ami akár kötvénypiaci eladásokkal is együtt járhat. Az USDJPY árfolyamán mindenesetre meglátszanak a folyamatok.

Forrás: [origo]

A japán jegybank még április elején határozott arról, hogy a két százalékos inflációs cél érdekében a következő két év során a monetáris bázist megduplázzák. Mivel a hozamok és a kötvények árfolyama ellentétesen mozog egymással, az árfolyamok (határidős árfolyamok) meredek esést szenvedtek el, a mostanihoz hasonló esést egyébként csak a Lehman 2008-as csődje, valamint az áprilisi bejelentést követően mutatott a határidős árfolyam.

A kötvénypiacról kimenekített pénz egy része vélhetően a kockázatos eszközökbe menekül. Ilyen lehet akár a japán részvénypiac is, ahol az árfolyam az elmúlt napokban 9 százalékkal tudott emelkedni. A kötvénypiacról kiáramló tőke viszont nemcsak japán részvényekbe, hanem külföldi fizetőeszközökbe is menekül, melyek jelentősen gyengítik a jent, többmilliárdos nyereségeket okozva a nagy hedge fundoknak.

Forrás: [origo]

A G-7-es csúcstalálkozó pedig éppen a hétvégén vitatta meg a japán monetáris politikát, ahol bár elkötelezték magukat a főbb devizák manipulálásától való tartózkodásra, a jen erőteljes gyengítése ellen nem emeltek kifogást, mondván a fő cél a gazdaság élénkítése. Ezzel pedig folytatódhat az agresszív monetáris politika.