Decembertől megcsillan a remény a magyar tőzsdén

Vágólapra másolva!
A korábbi terveknek megfelelően december 6-án vezethetik be a Xetra rendszert a magyar értékpapírpiacra, melytől a Budapesti Értéktőzsde vezetősége a hazai piac nyolc éves mélypontjára eső forgalmának élénkülését várja. Az indoklás szerint az új platformmal több befektető érhetné el a magyar papírokat, ami növelné a likviditást és ezzel együtt a versenyt is a börzén.
Vágólapra másolva!

A tavalyihoz hasonlóan idén is 10,2 milliárd forint lehet a hazai tőzsde átlagos napi forgalma - mondta Katona Zsolt, a BÉT vezérigazgatója a Bloomberg tudósítása szerint. A vezérigazgató ezen túl elmondta, a Xetra rendszert a korábbi terveknek megfelelően december 6-án fogják bevezetni a magyar tőzsdén, mely a jelenlegi MMTS rendszert fogja váltani. A Xetrától a forgalom élénkülését reméli a vezetőség, az utóbbi években ugyanis folyamatosan csökkent a BÉT-en kötött tranzakciók száma, melynek eredményeképp 2012-ben nyolc éves mélypontra zsugorodott a hazai piac forgalma.

Az új platformmal a Xetra frankfurti központján keresztül a hazai tőzsdén jegyzett cégek, Európa 18 országának kereskedőivel, befektetőivel kapcsolódhatnak össze közvetlenül, míg a hazai befektetési szolgáltatók és befektetők több ezer új befektetési eszközhöz kaphatnak közvetlen elérést. Számokra lefordítva, 250 bank és brókercég 4500 üzletkötője éri el a platformot, amivel 11 ezer részvényhez, 900 ETF-hez és 800 ezer struktúrált termékhez jutnak el.

Ennek előnye, hogy megélénkülhet a verseny a szolgáltatók között az ügyfelekért, ami csökkentheti a díjakat. Ezen túl nőhet a likviditás, ami a korábban elfeledett papírok iránti keresletet is megélénkítheti. A Xetrára való áttérés ugyanakkor magasabb költségeket is jelent majd a szekciótagok számára, melyet ellensúlyozhat majd a piac méretének növekedéséből fakadó bevételnövekedés.

Az új rendszer viszont nem fogja támogatni a származékos piaci (határidős, opciós) kereskedést, így a BÉT származékos- és árupiacai nem kerülnek az új platformba, azokat továbbra is a jelenlegi MMTS rendszer szolgálja majd ki. További változás lesz, hogy július 1-től a jelenlegi "A" kategóriát "Prémium" kategóriának, a "B" kategóriát pedig "Standard" kategóriának fogják átkeresztelni.

A Xetrán kívül az hozhatna fordulatot a magyar tőzsdén, ha a külföldi befektetők "rámozdulnának" a hazai céges sztorikra. Az OTP akvizíciós terve egyelőre nem váltott ki jelentős érdeklődést (bár szerdán kétségtelenül megindult az árfolyam), pedig nagy esély van rá, hogy komolyan növelje piaci részesedését. A Richter esetleges visszakerülése az MSCI indexbe, vagy a Magyar Telekom még 30 Ft-os osztalékkal is kecsegtető hozama sem mozgatta meg eddig a befektetők fantáziáját.