Történelmi csúcson zárt a német DAX index

Vágólapra másolva!
A kedvező munkaerőpiaci adatok határozták meg a kereskedés irányát nap végére, melynek köszönhetően nem csak az amerikai, de az európai indexek is magasra szökkentek. A DAX 8100, míg a Dow Jones 15 000 pont felett is járt, de a többi index is 1-2 százalékos emelkedéseket mutatott be. A német index pedig több mint 5 év után új csúcson zárt.Közben a hazai piacon is jó teljesítmény született, a BUX 0,4 százalékos emelkedésben zárt, főleg az OTP nagy menetelésének hatására. A forint viszont valamelyest gyengült, az árfolyam nap végére a 296,5-ös szint közelében mozgott.
Vágólapra másolva!

4,5 éves mélyponton a munkanélküliség

2008 decembere óta nem látott szintre esett vissza az USA-ban a munkanélküliségi ráta, mely az előző havi 7,6 százalékról 7,5 százalékra csúszott vissza. A mezőgazdaságon kívül foglalkoztatottak száma 165 ezer fővel bővült a konszenzusban szereplő 140 ezer fővel szemben. Pozitívum az is, hogy az előző havi adatot is felfelé korrigálták, így összesen az elmúlt két hónap során 114 ezer fővel módosították felfelé az adatokat.

Kiválóan teljesítenek ma az amerikai piacok, a főbb indexek 1,2-1,9 százalékos emelkedéseket értek el, főleg a kedvező munkaerőpiaci adatok hatására. A Dow Jones pedig a 15 000 pontos értéket is átlépte.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A Dow Jones értéke

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Mind a tíz S&P 500 szektor pozitív tartományban található a kedvező hangulat közepette, legjobban az ipari és a nyersanyagkapcsolt vállalatok árfolyama emelkedik, míg a közműcégek valamelyest alulteljesítőnek számítanak.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A Thomson Reuters által készített konszenzus szerint a Berkshire Hathaway egy részvényre jutó nyeresége 1995,5 dollár lehet az "A" sorozatú papírok esetében. A Warren Buffett nevével fémjelzett társaság piaczárás után teszi közzé előző negyedéves teljesítményét, holnap pedig a vállalat megtartja az éves rendes közgyűlését.

Történelmi csúcson zárt a DAX

Az Amerikából érkező kedvező munkaerőpiaci adatok hatására valósággal megtépték az európai papírokat. Az addig halvány pluszokat mutató indexek szélsebes vágtába kapcsoltak, a német DAX a 8100 pontos értéket is átszakította, és 8122,29 pontos értékével történelmi csúcson zárt.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A DAX értéke

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Rontott az Európai Bizottság az eurózóna növekedésére vonatkozó előrejelzésén, idén 0,4 százalékos visszaesést várnak, holott korábban még csak 0,3 százalékos zsugorodást jósoltak. 2013-ban a térség GDP-arányos hiánya 2,9 százalék lehet, míg 2014-ben 2,8 százalékra csökkenhet a mutató. A GDP-hez viszonyított adósság idén elérheti a 95,5 százalékot, jövőre pedig a 96 százalékot.

Komoly hozameséseket lehetett látni a kötvénypiacon, a nap során, a spanyol 10 éves kötvényhozam 2010 októbere óta először esett be 4 százalék alá, az olasz kétéves kötvény pedig története során először esett 1 százalék alá. A 2023-ban lejáró görög államkötvény hozama is 10 százalék alá csúszott ma.

Nagy emelkedés az OTP-től

0,3-1,4 százalékos emelkedésekkel jól szerepelnek ma a régiós piacok, főleg az osztrák ATX jár élen a menetelésben. A kedvező hangulatból viszont a lengyel piac nem tudja kivenni a részét, az ortodox húsvét miatt ugyanis zárva tart ma a tőzsde.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Optimistábban látja az idei gazdasági növekedésünket az Európai Bizottság, és már azt is elképzelhetőnek tartják, hogy a kormánynak sikerül 3 százalékos deficitet hoznia 2013-ban. 2014-re azonban a hiány véleményük szerint 3,3 százalékos lesz, vagyis a deficitet fenntartható módon nem sikerül majd a kívánt szinten tartani.

Varga Mihály szerint jó esélyünk van lekerülni a szégyenpadról, és mindenképpen a GDP 3 százaléka alatt tartani fogjuk a hiányt, ennek ellenére nemtetszését fejezte ki a nemzetgazdasági miniszter a prognózissal kapcsolatban. A brüsszeli kritikák mellett Olli Rehn szavaiban pozitívumot is látott Varga. A biztos arról beszélt, hogy Magyarország kikerülhet a túlzottdeficit-eljárás alól, ha kiegészítő lépéseket tesz.

Kisebb-nagyobb ingadozásokat mutatott ma a forint árfolyama az euróval szemben, majd nap végére valamelyest gyengüléssel, 296,5 közelében zárt.

Az EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A BUX sem teljesített ma rosszul, 0,4 százalékos emelkedést tudott elérni, valamint a forgalom sem alakult rosszul, 9,2 milliárd forintot tett ki, mely megegyezik az idei év átlagával. A nagy papírok közül az OTP és a szerepelt a legjobban, a bankpapír 1,7 százalékos pluszban zárt, míg a Richter a leggyengébb blue-chip lett, 0,9 százalékot esett vissza a gyógyszergyártó árfolyama.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]