Biztosítási piac: ez lenne a lejtő alja?

Vágólapra másolva!
Ma tette közzé a MABISZ a szokásos negyedéves biztosítási szektort érintő statisztikáit. A számokból az látszik, hogy az életbiztosítási piac kezd éledezni, míg a nem-életbiztosítások terén tovább folytatódott a díjbevételek lemorzsolódása. Kérdés,  hogy kérészéletű lesz-e az életbiztosítási piac feltámadása illetve hogy meddig folytatódhat még a nem-élet ágazat lejtmenete. 
Vágólapra másolva!

A MABISZ első negyedéves statisztikái alapján a magyar életbiztosítási piacon megtört a negyedévek óta tartó negatív trend, míg a nem-életbiztosítási piacon továbbra is csökken a 12 havi gördülő díjbevétel. A szokásos kérdések merülhetnek fel bennünk a tendenciák kapcsán. Vajon meddig folytatódhat még a nem-élet üzletág vesszőfutása, illetve az, hogy kérészéletű lesz-e az élet üzletág feltámadása, vagy trendfordulót láthatunk.

Az életbiztosítási piacon mintha felcsillant volna a fény

Az idei év első három hónapja során 2010 év vége óta nem látott díjbevételt ért el a magyar biztosítási szektor. Ez főként annak köszönhető, hogy a befektetési egységekhez kötött termékek negyedéves értékesítése 2010 óta nem látott magasságokban járt. Az Allianz, a Groupama és a Uniqa voltak erősek a unit-linked piacon a nagyobb szereplők közül. Az Allianz a piac 25 százalékát adta, ami attól függetlenül kiemelkedőnek számít, hogy a társaság a magyar unit-linked piacon már évek óta a Groupama és az ING mellett a legnagyobb piaci szereplő. Ezzel szemben a CIG Pannónia Életbiztosító 2010 óta csak két negyedévben produkált a mostaninál gyengébb díjbevételt.

Forrás: [origo]

A hagyományos életbiztosítások terén a Magyar Posta Életbiztosító volt kifejezetten erős. Tulajdonképpen ez a két kiemelkedő teljesítmény (Allianz és a Magyar Posta Biztosító) megmagyarázza a piaci folyamatokban bekövetkező változásokat, ezért inkább egyedi tényezőről beszélhetünk, mint összpiaci trendfordulóról.

Ezeknek köszönhetően a 12 havi gördülő díjbevétel a tavalyi év első negyedéve óta először tudott emelkedni mind a befektetési egységekhez kötött, mind a teljes élet üzletági díjbevétel tekintetében.

Forrás: [origo]

A nem-élet üzletág tovább szenved

A nem-életbiztosítások terén továbbra is folytatódik a díjbevétel lemorzsolódása. Negyedévről negyedévre eltűnik néhány milliárd forintnyi díjbevétel a piacról, ami főleg annak köszönhető, hogy öldöklő az árverseny. A kérdés ugyanaz lehet, mint az előző negyedévekben, nevezetesen, hogy meddig folytatódhat még ez a harc a piacon és mikor dobja be a törölközőt néhány szereplő.

Forrás: [origo]

Forrás: [origo]

Vélhetően már nem tarthat sokáig ez a folyamat, mivel már több negyedév óta azt hallani a piaci szereplőktől, hogy ilyen áron már nem nyereségesek a termékek. A piaci konszolidáció még várat magára, azonban véleményünk szerint a háttérben már bőszen folyhatnak a stratégia megbeszélések. Várhatóan azoknál a biztosítóknál fog hamarabb felmerülni a folytatás kérdése, amelyeknél nincs jelentős élet üzletág (pl. Astra, AIG). A jelentős életbiztosítási tevékenységgel rendelkező biztosítóknál vélhetően még mindig megéri a veszteségközeli nem-élet üzletág fenntartása, mert a keresztértékesítés előnyei kompenzálhatják a veszteségeiket. Bár piaci szereplőktől azt lehet hallani, hogy már ez sem működik olyan jól, mint évekkel ezelőtt.

Vajon ez már az a bizonyos fény az alagút végén?

Nem egyértelmű, hogy csak egy-egy piaci szereplő erős negyedéve, vagy az egész iparágra jellemző folyamatok okozták a korábbiaknál jobb negyedévet az életbiztosítások piacán, de első ránézésre inkább az előbbiről lehet szó. A nem-élet üzletágban látható folyamatok alapján pedig inkább arra lehet következtetni, hogy ez még nem az a fordulat, amire rég óta várnak a piaci szereplők.

Az életbiztosítási piacon a gazdasági folyamatok javulása hozhat változást. Véleményünk szerint a háztartások devizaalapú hitelállományának csökkenése valamint a betéti kamatok csökkenése is a megtakarítási piac felpezsdüléséhez vezethet. A hosszú távú öngondoskodás igénye pedig az életbiztosítások felé terelheti a háztartásokat.

A nem-életbiztosítási piacon a legnagyobb kérdés az, hogy mikor indul be a piac konszolidációja. Már negyedévekkel ezelőtt is arról volt szó, hogy ilyen szinteken az üzletág egésze már nem nyereséges. Ideig-óráig még lehetséges a költségek lefaragásával a piac után menni, azonban azt sem lehet a végtelenségig folytatni.