Bajban a milliárdos, óriási profitzuhanás a Dellnél

Vágólapra másolva!
Több mint a fele eltűnt a Dell profitjának egy év alatt, miután a számítógépgyártó továbbra is a PC-piac nagy mértékű visszaesésétől szenved. Az iparágban pedig továbbra sem láthatóak a javulás leghalványabb jelei sem, ami megkönnyítheti az alapító Michael Dell dolgát, hogy rávegye a részvényeseket a tulajdoni hányaduk eladására. A milliárdos Carl Icahn viszont nehezebb helyzetbe került, mivel így nehezebb lesz a felvásárlást, és a Dell tőzsdéről való kivezetését megakadályoznia.
Vágólapra másolva!

Óriási mértékű profitcsökkenésről számolt be a Dell első negyedéves gyorsjelentésében csütörtökön piaczárás után. A cég 21 centes egyszeri tételektől tisztított, egy részvényre jutó profitot ért el, ami jóval elmarad az egy évvel korábbi 43 centes, és az elemzők által várt 35 centes EPS-től is.

A nyereség visszaesése elsősorban a vállalat árbevételének zsugorodása miatt következett be, mely 2,4 százalékkal, 14,1 milliárd dollárra csökkent. Ez viszont kellemes meglepetést okozott, mivel a szakértők előzetesen 13,5 milliárd dollárra számítottak.

Forrás: [origo]

A pocsék számokat az okozza, hogy a Dell továbbra is szenved a PC-piac mélyrepülésétől, az asztali számítógépek iránt ugyanis egyre alacsonyabb a kereslet, nagy részben az okostelefonok és a táblagépek előretörése miatt, ami a vállalat eredményeire is nyomást helyez. A PC-piac 14 százalékot zuhant az idei első negyedévben, emiatt a cég számítógép-értékesítései - melyből az árbevétel egyik legnagyobb része származik - 9 százalékkal csökkentek egy év alatt. Az elemzők pedig továbbra sem számítanak javulásra, és a Dell értékesítéseinek további zsugorodását várják, mely a 2006-os szint alatt alakulhat - írja a Bloomberg.

Forrás: [origo]

Forrás: [origo]

A csalódást keltő eredmények alááshatják a vállalat nagytulajdonosának, Carl Icahnnek azon erőfeszítéseit, hogy megakadályozza a Dell felvásárlását. Michael Dell alapító-vezérigazgató a Silver Lake társasággal együtt részvényenként 13,65 dollárért kívánja felvásárolni a bajban lévő számítógépgyártót, és egyben kivezetni a tőzsdéről részben azzal az indokkal, hogy úgy hatékonyabban tudna működni - írja a Reuters.

Icahn és a másik nagytulajdonos, a Southeastern Asset Management azonban ezt minden áron el szeretné kerülni, emiatt az alapító ajánlatánál kedvezőbb választási lehetőségekkel próbálják megnyerni maguknak a Dell részvényeseit.

Ám a gyenge gyorsjelentést látva Michael Dellnek eggyel több indoka lett a felvásárlás és a kivezetés mellett, így Icahnéknek nehezebbé válhat a tulajdonosokat a saját oldalukra állítani. A befektetőkben ugyanis jogosan merülhet fel a kérdés, hogy tényleg megéri-e tulajdonosnak maradni a Dellben, és "profitálni" a cég jövőbeli teljesítményéből. A romló iparági környezet miatt már a Blackstone, a szintén nagyobb Dell-részvénypakkal rendelkező társaság is meggondolta magát, és elállt a számítógépgyártó tervezett felvásárlásától. A részvényesek joggal választhatnák azt, hogy az alapító megvásárolja részesedésüket, és készpénzzel a zsebükben elhagyják a "süllyedő hajót".

Dell árfolyama (Nasdaq)

Forrás: [origo]