Aktivizálja magát az Exxon a kurdoknál - Jó hír a Mol-nak?

Vágólapra másolva!
A Mol növekedése szempontjából kiemelt jelentőségű Irak kurdisztáni régiójában a világ legnagyobb tőzsdén forgó olajcége, az Exxon Mobil az elmúlt napokban aktívan tevékenykedett. A társaság egy török céggel és a kurd regionális kormányzattal kooperációba kezd olajkutatás miatt -emelte ki a török miniszterelnök, aki hivatalosan az USA-ba látogat a napokban. Üdvözítő lehet a Mol számára, hogy az Exxon Mobil is elkötelezett a régió iránt.
Vágólapra másolva!

Egy török olajcéggel, az Irak kurdisztáni regionális kormánnyal kötött megállapodást az Exxon Mobil - mondta a török miniszterelnök a hivatalos amerikai látogatása előtt az ankarai repülőtéren a Reuters értesülései szerint. A szerződés részleteiről majd Erdogan útja után derülhet fény.

Eddig a törökök vevőként voltak jelen Irak kurdisztáni régiójában az olajpiacon, a mostani megállapodás után viszont mint kitermelők is ott lesznek. Ez rendkívül fontos lehet a nyersanyagéhes ország számára. A Reuters forrásai szerint az Exxon vagy a Turkish Petroleum International Company-val, vagy az állami Turkish Petroleummal kötött szerződést, bár a cégek szóvivői nem akarták kommentálni a pletykákat.

Irakban a bagdadi kormányzat és a kurd regionális kormány az olajpénzek elosztása miatt folyamatos összetűzés van és az előbbiek nem igazán tolerálják, ha egy olajvállalat Irak más területein és az északi kurd régióban is kutatásokat folytat olaj után.

A Mol számára mindenképpen szívderítő, hogy a világ legnagyobb olajcége, az Exxon Mobil kurdisztán iránt elkötelezett, mivel vélhetően az amerikai vállalat is látja benne a kiemelkedő potenciált. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy az Exxon számára a kurdisztáni jelenlét a teljes portfólió kis szeletét hasítja ki, míg a Molnak a jövőbeli növekedés motorját jelentheti.

Exxon Mobil (NYSE)

Forrás: [origo]