Olvadnak a banki kamatok

Vágólapra másolva!
Egyre csökkenek a bankok betéti kamatai. Három év és fél éve többet törlesztünk, mint amennyi hitelt felveszünk.
Vágólapra másolva!

A háztartások több hitelt fizettek vissza áprilisban, mint amennyit felvettek és jelentős összeget vontak ki betéteikből, így nettó megtakarításuk 257 milliárd forintra apadt.

A Magyar Nemzeti Banknak (MNB) a hitelintézetek április összevont mérlegéről pénteken kiadott jelentéséből az is kiderül, hogy a vállalatok eközben több hitelt törlesztettek, mint amennyi betétet felvettek, így nettó megtakarítók voltak: 104,7 milliárddal csökkent a nettó adósságuk.

A múlt havi tranzakciókkal folytatódott az a három és fél éve, 2009 vége óta megszakítás nélkül tartó tendencia, hogy a lakosság több hitelt fizetett vissza, mint amennyit felvett.

A forint betétek átlagos kamata az MNB kimutatási alapján 0,45 százalékpontos csökkenéssel 4,2 százalékot értek el áprilisban. A jegybanki alapkamat csökkenése folyamatosan beépül a bankok kamatajánlataiba is.

Az MNB által kimutatott átlagos bankbetéti kamatszint ugyanakkor soha nem az aktuálisan elérhető legjobb kamatajánlatokat tükrözik vissza, attól jellemzően 0,75-1 százalékponttal alacsonyabbak – írta gyorselemzésében a Bankmonitor elemzője.

Ez az elmaradás alapvetően annak köszönhető, hogy a jegybanki statisztika az összes olyan lekötést is tartalmazza, melyek hónapról hónapra automatikusan megújulnak. Ezen bankbetétek kamatozása pedig számottevően elmarad az egyes bankok legjobb ajánlatától. Gyakori ugyanis, hogy az ügyfelek lekötik a pénzüket egy vonzó kamatszint mellett, majd megfeledkeznek a lejárat időpontjáról és onnantól kezdve folyamatosan veszítenek az elérhető jobb ajánlatokhoz viszonyítva.

A lakosság betétlekötési szokásai nem sokat változtak a lekötés időtávját illetően. Tavaly augusztusban kezdődött a jegybanki kamatcsökkentés, októberre már nyilvánvalóvá vált, hogy egy hosszú távú trendről van szó, a lakosság azonban továbbra is csak a lekötések 12 százalékát valósítja meg egy évnél hosszabb távú lekötésben. A hosszú távú betétlekötés (a fix kamaton keresztül) tökéletes védelmet adnak egy jegybanki kamatcsökkentési periódusban – írja a Bankmonitor.