Nagy gondban a 4-es metró beszállítója

Vágólapra másolva!
Óriásit ütöttek a francia Alstom árfolyamán, mivel a 2013-ban végződő üzleti évének nyeresége nem tudta meghaladni az elemzői várakozásokat, valamint a menedzsment a korábbi kedvező kilátásokat is jelentősen mérsékelte. Az európai gyenge kereslet alapvetően meghatározza a párizsi cég vagyoni és jövedelmi helyzetét, melyet akár a Moody's esetleges leminősítése csak még tovább ronthat. Az Alstom árfolyama a mai kereskedés során 9 százalékot zuhant.
Vágólapra másolva!

Közel 9 százalékot zuhant a francia Alstom árfolyama, miután több mint százmillió euróval elmaradt az elemzői várakozásoktól a márciusban végződő üzleti évének nettó nyeresége. A tényadat csupán 802 millió euró lett, míg a Bloomberg elemzői konszenzusa 932 millió euróval számolt. A befektetőket vélhetően az sem nyugtatja meg, hogy a márciusban végződő üzleti év főbb számai meghaladják az előző évit.

Sokkal fontosabbnak tartják, hogy míg korábban a menedzsment már 2015-re elérhetőnek tartotta a 8 százalékos működési eredményhányadot, addig most arról számoltak be, hogy a következő 12 hónapban nem tud majd emelkedni a profitabilitás, és még legalább 3 évet kell várni, hogy a 8 százalékos működési nyereséget érjen el a gyártó.

Forrás: [origo]

Patrick Kron, a közlekedési eszközöket (többek között a budapesti 2-es metró szerelvényeit is szállító) és erőművi berendezéseket gyártó Alstom vezérigazgatója pedig kiemelte, bár korábban 5 százalékos árbevétel növekedéssel számoltak a következő három évre, ezt az ütemet jelenleg már nem találja lehetségesnek. Kron főleg az európai, és latin-amerikai fogyasztói magatartás változásával indokolta az alacsonyabb növekedési ütemet. Az Alstom érzékelve a változó régiós feltételeket egyre inkább Indiára és Oroszországra irányítja a figyelmét, ahol magasabb jövedelmezőséget érhet el.

Az pedig már csak hab a tortán, hogy a Moody's is kilátásba helyezte az Alstom esetleges további leminősítését, a cég alacsony működő tőkéjére hivatkozva. Az Alstom pedig már így is már majdnem a legrosszabb befektetésre ajánlott, "Baa2"-es kategóriában található.

Nem véletlen tehát, hogy a várakozásoktól elmaradó 2012-es nyereség, és a borúsabb kilátások kisebb pánikot okoztak az Alstom részvényével kapcsolatban, a 32 euró feletti szintekről 29 euró alá is lecsúszott az árfolyam már a nyitást követő percekben.

Az Alstom árfolyama (Párizs)

Forrás: [origo]