Vágólapra másolva!
Bige László és Gattyán György is 20 milliárddal növelte a vagyonát tavaly, így Csányi Sándor után ők számítanak a leggazdagabb magyaroknak.
Vágólapra másolva!

Az idén is Csányi Sándor lett a leggazdagabb magyar 135 milliárd forintra becsült vagyonával - derül ki a Napi Gazdaság pénteki kiadásában megjelenő, a 100 leggazdagabb magyart összegző rangsorából. A második leggazdagabb ember a nyíregyházi Bige László, akinek a vegyiparban (például a Péti Nitrogénművek) és az élelmiszeriparban (nemcsak idehaza, hanem Romániában is vannak ilyen befektetései) vannak érdekeltségei. A harmadik Gattyán György lett (a róla szóló portrénkat itt olvashatja).

Mindkettejük vagyona egy év alatt 20-20 milliárddal nőtt 2012-ben. A képzeletbeli dobogóról leszorult Várszegi Gábor és Demján Sándor - kettejük vagyona egyenként 15-15 milliárddal kevesebb lett, mint 2012-ben.

A Napi Gazdaság közleménye szerint a rangsorban jelentős változásokat okoztak a gazdasági válság és a kormány elmúlt évben hozott intézkedései. Kiesett a listáról például Szima Gábor, akinek vagyona a játékgépek betiltását követően apadt a töredékére. Az ingatlanpiac válsága sem segítette a vagyonok értékének megőrzését, és nagy zuhanás követte az elmúlt év egyik legnagyobb érdeklődését kiváltó üzletét, a Brokernet csoport átalakulását. A cégből kiváló - és új vállalkozást indító - Kósa Erika a tavalyi 15. helyről idén az 50. helyre esett. A kiválásról itt olvashat, Kósa Erikával készült interjúnkat pedig itt olvashatja.

Az idei rangsorban kilenc új név szerepel. A legelőkelőbb helyet Rákosi Tamás érte el. A főleg médiapiacon érdekelt üzletember az RTL Klubban levő részesedésének eladásával tett szert transzparens vagyonra. Rákosi 75 milliárdos becsült vagyonával egy csapásra a rangsor 9. helyére került.

A most debütáló gazdagok között meghatározó a családi tulajdon, az érintett cégek többségét nem egy személy, hanem család irányítja. Így került a legtehetősebbek közé a Hell energiaitalt gyártó Barabás család (róluk itt olvashat bővebben), valamint a CHS számítógép-kereskedelmi céget irányító Németh család is. Az idei lista összesítése szerint az első száz összvagyona 2280 milliárd forint - ez 56 milliárddal haladja meg a tavalyi értéket.