10 milliárd dollárt ér a Twitter

Vágólapra másolva!
10 milliárd dollárt ér a Twitter a GSV Holding befektetési alap szerint. A megjelent értéket azonban nem árt fenntartásokkal kezelni, hiszen azzal a Twitter egyik tulajdonosa állt elő, akinek természetesen az a legjobb ha minél magasabb a vállalat értéke. Idén januárban a BlackRock 9 milliárd dollárra taksálta a közösségi médiacég értékét. Az esetleges tőzsdei kibocsátással kapcsolatos spekulációk is fűthetik a cég körüli egyre nagyobb optimizmust.
Vágólapra másolva!

Már csaknem 10 milliárd dollárt ér a Twitter, legalábbis egyik tulajdonosa a GSV Holding szerint. A függetlennek nem igazán nevezhető kaliforniai alap becslése 10 százalékkal magasabb árat határozott meg a BlackRock korábbi 9 milliárd dolláros értékéhez képest. A DST Global amikor 2011-ben részesedést szerzett a cégben, még 8 milliárd dollárra taksálta a közösségi médiacég értékét.

A GSV Holding egy nyilvános befektetési alap, amely összesen 245 millió dollár értékű eszköz felett rendelkezik, és ezeknek 14 százaléka kapcsolódik a Twitterhez. Az alapnak más technológiai cégekben is van részesedése, többek között a Dropboxban, vagy a Palantir Technologies-ban is.

A 2006-ban alapított Twitter értékének növekedését alátámaszthatja az, hogy a társaság árbevétele növekszik a hirdetési bevételek emelkedésének köszönhetően. A cég 2014-re már szeretné elérni az 1 milliárd dolláros bevételt, amit a nemzetközi piacokon való terjeszkedéssel és a hirdetések új formáival növelne. Persze valószínűbb, hogy a korábban szárnyra kapott tőzsdei megjelenéssel kapcsolatos spekulációk fűtik inkább a vállalat értékére vonatkozó becsléseket.

Akkor indultak meg a legfrissebb találgatások a lehetséges tőzsdére menetellel kapcsolatban, amikor a cég a Morgan Stanley bankárját nevezte ki vállalat-fejlesztési divíziójának élére, aki korábban tanácsadóként a Facebook, vagy a LinkedIn tőzsdei bevezetésében is részt vett. Több szakértő is úgy véli, hogy a tőzsdei megjelenés lenne a következő magától értetődő lépés a vállalat fejlődésében.

Habár Dick Costolo a cég vezérigazgatója korábban már elmondta, hogy a menedzsment nem keresi a lehetőséget az elsődleges tőzsdei megjelenésre, azonban az elemzők szerint ezzel lehetőséget adhatna a cég a korai befektetők számára, hogy azok realizálhassák nyereségüket. Természetesen a GSV Holdingnak is az az érdeke, hogy minél magasabbra értékelje a Twittert, hiszen ezzel saját befektetésének értékét növeli.