Milliárd dollárt hozhat tulajdonosainak a szépségipari cég

Vágólapra másolva!
1 milliárd dollárt is kaphatnak a világ egyik legnagyobb szépségipari cégének, a Cotynak a tulajdonosai, ha sikerül a terveknek megfelelő áron tőzsdére vinni a vállalat részvényeit. A Coty már tavaly is szeretett volna a New York-i tőzsdére menni, de akkor nem ítélte kedvezőnek az általános részvénypiaci hangulatot, most azonban a befektetői jókedv segíthet a magasabb ár elérésében. A cégnek az utóbbi időben javult az eredményessége, azok után, hogy tavaly több mint fél milliárd dolláros veszteséget kellett elkönyvelnie korábbi rosszul sikerült felvásárlásaival kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

A most megjelent hírek szerint akár 1 milliárd dolláros is lehet a világ egyik legnagyobb szépségipari cégének, a Cotynak az elsődleges nyilvános részvénykibocsátása (IPO), írja a Financial Times. Május elején még azt lehetett sejteni, hogy 700 millió dolláros lehet az IPO, de ezt akkor nem erősítették meg a vállalattól.

Június közepén kerülhet sor a tőzsdei bevezetésre, ennek keretében 57,1 millió darab részvényt értékesítenének 16,5-18,5 dolláros áron. Az ársáv közepével számolva 1 milliárd dolláros pénzt jelentene az eladó tulajdonosoknak, többek között a német milliárdos Reimann családnak és két kockázati tőketársaságnak is.

Mi az IPO?

Az angol initial public offering rövidítése, elsődleges tőzsdei kibocsátást jelent. Az IPO az az eljárás, aminek keretében egy zárkörű részvénytársaság részvényei széles körben elérhetővé válnak a tőzsdén keresztül. Általában jegyzési szakasszal kezdődik a folyamat, ahol a kibocsátást szervező befektetési bankok összegyűjtik és összesítik a részvényből vásárolni kívánó befektetők igényeit. A felkínált mennyiség és az ajánlatok alapján kialakuló egyensúlyi ár lesz a jegyzési ár, az IPO-ban résztvevő befektetők ezen az áron kapják meg a részvényeket. A jegyzés lezárultát követően kezdődik meg a tőzsdei kereskedés a részvényekkel, ugyanúgy, mint bármely más, tőzsdére már bevezetett részvénnyel.



A tőzsdére menetellel a tulajdonrész 18,9 százaléka kerülne új befektetői kezekbe, viszont ez a szavazati kontrollnak csak 2,3 százalékát jelentené, így továbbra is jelenlegi tulajdonosok hoznák a döntéseket.

A Coty egyébként 2012-ben már megpróbált tőzsdére menni, akkor azonban végül elhalasztották a papírok piaci bevezetését, mivel úgy ítélték meg, a gazdasági környezet nem kedvezett volna egy IPO-nak. Emellett tavaly májusban a társaságnak nem sikerült felvásárolnia az Avont sem 10,7 milliárd dollárért.

A Cotynak összesen 573 millió dolláros leírást is végre kellett hajtania korábbi rosszul sikerült felvásárlásain, amivel veszteséges is lett a cég tavaly. Azonban a március végéig tartó 9 hónapban már a javulás jeleit mutatta a társaság, és a nyereség 230 millió dollárra nőtt.

A Calvin Klein és Halle Berry parfümöket is forgalmazó cégnek lehet, hogy komoly bírságot fizetnie, ugyanis Egyesült Arab Emirátusokbeli leányvállalata termékeket exportált Szíriába, ezzel megsértve az amerikai törvényeket. A vállalat szerint ez jelentős veszteségeket is okozhatnak.

Forrás: coty.com