Elfordult a híres befektető az OMV Petromtól

Vágólapra másolva!
Gyorsított könyvépítéses módszerrel ad el 1 milliárd darabnyi OMV Petrom részvényt a román állami befektetési alap, a Fondul Proprietatea. Az eladásból 105,6 millió euró körüli bevételre tehet szert a Fondul. A tranzakció révén az OMV Petrom részvényszámának 1,77 százaléka cserélhet gazdát, a Bloomberg értesülései szerint holnap zárul a könyvépítés. A Fondul Proprietatea egyik érdekessége, hogy egy neves alapkezelő, a Franklin Templeton igazgatja a vagyont.  
Vágólapra másolva!

1 milliárd darabnyi OMV Petrom részvény eladását akarja lezavarni nagyon rövid idő alatt a román befektetési alap, a Fondul Proprietatea. A társaság úgy döntött, hogy a több mint 11 milliárd darabos OMV Petrom pakkjából 8,78 százalékot elad egy úgynevezett gyorsított könyvépítés formájában.

Könyvépítés? Gyorsítva? Az mit jelent?

A gyorsított könyvépítés (accelerated bookbuilding) a részvénypiaci ajánlattétel egyik formája, melynek lényege, hogy a tulajdonos nagyobb méretű pakettjétől minél hamarabb meg szeretne válni, így az ajánlatok beérkezése, az ár meghatározása, és az ügylet megkötése meglehetősen gyorsan, általában egy vagy maximum két nap alatt történik. Az eljárás további jellemzője, hogy a jegyzést gyakorlatilag nem előzi meg semmiféle marketingkampány, elenyésző a részvények népszerűsítését célzó felhajtás. Általában akkor folyamodnak ehhez a speciális megoldáshoz, mikor a tulajdonosnak sürgősen forrásra van szüksége, és a hitelből történő finanszírozás valamilyen oknál fogva nem megoldható.

A közel 2 milliárd euró nagyságú alap a tranzakciót követően 105 millió eurónyi bevételre tehet szert, így a 78 százalék körüli energia szektoros kitettség némileg zsugorodhat. A társaság egyébként rendszeresen vásárolja a saját részvényeit a piacon, ugyanis azok a nettó eszközérték alatt forognak.

Forrás: [origo]

Az ügyletet a JP Morgan és a Wood & Co. intézi. A Bloomberg értesülései szerint holnap lehetnek meg a végleges feltételek, mivel addigra remélik, hogy a könyvépítés sikeres lesz. A tranzakció keretében az OMV Petrom teljes részvényszámának 1,77 százaléka találhat új gazdára. Mivel viszonylag nagy mennyiségű csomagról van szó, ezért minden bizonnyal a piaci árhoz képest diszkonttal valósulhat meg az ügylet.

A Fondul Proprietatea zártvégű alapot a román kormány hozta létre 2005-ben a célból, hogy kártalanítsák a kommunista rezsim idején elkobzott értékeikért a polgárokat, kezelését 2010-től pedig a világhírű feltörekvő piaci guru, Mark Möbius révén is ismert Franklin Templeton vette át.

Mint arról az Investor.hu is beszámolt, február elején hasonló eljárással vált meg több mint 1,6 millió darab Mol részvénytől a Dana Gas. Akkor a piaci ár alatt mintegy 5,5 százalékkal találtak gazdára a Mol papírok.

Az OMV Petrom részvények negatívan reagáltak a hírekre, 1 százalékos mínuszban vágtak bele a mai kereskedésbe.

OMV Petrom napi garfikon

Forrás: [origo]