Letörnék a Gazprom szarvát Putyinék

Vágólapra másolva!
Az orosz Rosneft és az amerikai Exxon Mobil csütörtökön jelentette be, hogy 15 milliárd dolláros, cseppfolyós földgáz előállítására képes üzemet épít azért, hogy az ázsiai és a csendes-óceáni térséget ellássa földgázzal. Ezzel viszont veszélybe kerülhet az orosz Gazprom gázexport-monopóliuma.
Vágólapra másolva!

Az Exxon Mobil és az Rosneft csütörtökön komoly bejelentést tettek. A két olajipari gigász Kelet-Oroszországban 15 milliárd dolláros beruházásba kezdenek, építenek egy cseppfolyós földgáz exportálására alkalmas üzemet, amivel főként az ázsiai, valamint a csendes-óceáni vevőket akarják kiszolgálni.

A fontos bejelentést a Rosneft vezérigazgatója, Igor Sechin jelentette be egy videó üzenetben. Sechin, mint az köztudott, az orosz elnök, Vlagyimir Putyin régi szövetségese.

Egyelőre még nem döntötték el, hogy Khabarovsk keleti részében, vagy a tengeren hozzák létre az egységet, mely előreláthatólag 2018-tól kezdhet el működni. A Rosneft által bejelentett projekt egyébként épp akkor kezdhetné meg a termelést, amikor a Gazprom által Vlagyivosztokba tervezett LNG-üzem.

Egy 2006-os törvény alapján jelenleg csak a Gazprom rendelkezik Oroszországban gázexport engedéllyel, de az Igor Sechin által vezetett Rosneft erősen lobbizik, hogy legalább cseppfolyós földgázt tudjon külföldre szállítani. Szintén a Gazprom monopol helyzetét akarja megtörni a legnagyobb független orosz gáztermelő, a Novatek.

A Bloomberg információi szerint Putyin arra kérte a kormányt, hogy fokozatosan vessen véget a Gazprom kitüntetett szerepének, hogy a többi cég is szállíthasson külföldi vevők számára cseppfolyós földgázt.

Rosneft heti grafikon (London)

Forrás: [origo]

Gazprom heti grafikon (London)

Forrás: [origo]