Újra megütötték az ezüstöt

Vágólapra másolva!
A Standard & Poor's GSCI árupiaci index 0,2 százalékos emelkedéssel fejezte be a hét első kereskedési napját. Szépen teljesítettek az elmúlt hét nagy vesztesei, 1,9 százalékot erősödött az arany és alig kevesebbet az ezüst. A lelkesedés nem tartott sokáig, ma reggel a vártnál kedvezőtlenebb kínai makroadatok után Németország is csalódást keltő számokat közölt, így hamar elillant a lelkesedés és a részvénypiacok után lejtmenetbe taszították a nyersanyagpiacokat is.
Vágólapra másolva!

A múlt hét eleji sokkok után némi konszolidáció rajzolódott ki a nyersanyagok piacán is és emelkedésbe váltottak a lokális mélypontjukról távolodni igyekvő termékek. Az izmosodások általában nem voltak túl acélosak, a forgalmak jelentősen elmaradtak az eladási hullámban látható értékeknél, már eddig is úgy tűnt, hogy még nem beszélhetünk igazi fordulatról.

A mai kereskedési nap eseményei tovább erősítik azt az elképzelést, hogy nem láttuk még a piac alját. A jelentősebb ázsiai részvénypiacok ugyan mínuszban zártak, de az európai indexek - a PMI adtok közzétételét követő minipánikot követően - a tegnapi záróértékük közelében tartózkodnak. Komoly tőkepiaci eladási hullámról tehát nem beszélhetünk, az árupiacokon mégis azonnal jelentős veszteségek keletkeztek.

A brent másfél százalékkal került lejjebb, a réz 1,7, az ezüst 2,7 százalékkal lejjebb várja a folytatást. Kicsit jobban bírja az arany, itt csak 0,6 százalék a mínusz, de a kakaó és a szója kivételével minden termék 0,5-2 százalékkal leértékelődött néhány óra alatt.

A dollár erősödése csak részben magyarázza a veszteségeket, a folyamatok mögött egyre inkább a befektetők tőke allokációjának átrendeződése húzódik meg, ahol a nyersanyagpiac egyértelmű vesztesnek tűnik...

Réz árfolyama

Forrás: [origo]

Brent árfolyama (dollár/hordó)

Forrás: [origo]

Ezüst árfolyama (dollár/uncia)

Forrás: [origo]